Hoppa till huvudinnehåll

Cawiar och Walentinakören kör till med filmgala i Borgå: "Allt från gangsterfilmer till Frost"

Körsångarna sjunger på rad.
"Sjung som om ni sjöng bara för den där ena viktiga personen", instruerar Walentinakörens dirigent, och körerna lever sig in i den intima stämningen. Körsångarna sjunger på rad. Bild: Yle/ Heini Rautoma körsång,cawiar-kören

Borgåkören Cawiar och Walentinakören från Helsingfors satsar nu på film och musikal. Med förenade krafter och hjälp från skolvärlden pyntar de hela Kulturhuset Grand med glitter och stjärnglans den 21 april.

– Hur fint är det inte att ha två körer på scenen samtidigt! Det ger oss sångare och förhoppningsvis också publiken gåshud.

Det säger Nina Sjöstedt, sångare i Cawiar, medan hon väntar på att samarbetskören ska kliva in i Fredrikasalen i Borgå. Inne i salen är Cawiar redan är i gång med Seasons of Love från filmen Rent.

Den och många andra klassiker från filmvärlden tolkas av Cawiar och Walentinakören under den gemensamma konserten A Night at the Movies den 21 april.

Nina Sjöstedt med svart Cawiar-körskjorta.
Nina Sjöstedt från Cawiar är ivrig över att sjunga tillsammans med Walentinakören. Nina Sjöstedt med svart Cawiar-körskjorta. Bild: Yle/ Heini Rautoma körsång,borgåkör

Samtidigt som några herrar från Walentinakören stiger in genom ytterdörren säger Sjöstedt att det är pirrigt att träna tillsammans. Körerna har tidigare uppträtt tillsammans, men ordnar för första gången flera gemensamma övningar.

– Det startade egentligen redan i februari. Vi blev ivriga att göra mer tillsammans, och så berättade Walentina om sitt filmprojekt, och det ville vi gärna haka på.

Sångarnas egna nostalgiska filmskatter

Repertoaren valdes ut genom att körmedlemmarna gav förslag på egna favoriter ur filmvärlden.

– För egen del hade jag många 80-talsfilmer som hade blivit kvar i minnet, säger Sjöstedt.

Slutligen blev "A Night at the Movies"-repertoaren bred: allt från gangsterfilmer till Frost ryms med. Konserten passar för hela familjen.

Körsångare sjunger tillsammans.
Övning i Fredrikasalen i Borgå. Körsångare sjunger tillsammans. Bild: Yle/ Heini Rautoma körsång,borgåkör

Glitter och gala med hjälp av studerande

Sjöstedt berättar att man har satsat stort på den visuella och sceniska helheten. Kläd-, smink-, hår- och dekorationsgrupper arbetar för att göra kvällen späckade med glitter och glamour.

– Det återstår att se hur det kommer att se ut. Vi kommer att använda filmklipp och kanske blir det några levande Oscarsstatyetter, säger Sjöstedt, som ansvarar för marknadsföringen.

Lika men ändå olika

Sjöstedt beskriver körerna som lika men olika. Cawiar brukar framföra pop-och rockmusik med ackompanjemang av husband.

Walentinakören har oftare sjungit a cappella, alltså utan komp. På konserten kommer körerna att sjunga både med och utan bandkomp.

Noter i förgrunden, körsångare sjunger. Vi ser att det står Cawiar på ryggen på en sångares munkjacka.
På första övningen sjöngs bland annat Somewhere over the rainbow från Trollkarlen från Oz och Willkommen från Cabaret. Noter i förgrunden, körsångare sjunger. Vi ser att det står Cawiar på ryggen på en sångares munkjacka. Bild: Yle/ Heini Rautoma körsång,körer,Noter,cawiar-kören

Den 2006 grundade Cawiar och den 1971 grundade Walentinakören har bägge cirka 35 aktiva medlemmar och en mycket varierad repertoar.

För att få soundet att passa popmusiken har båda körerna tränat en viss teknik, som kallas Complete Vocal Technique.

Cawiar har tränat med sin dirigent Camilla Wiksten-Rönnbacka, som är auktoriserad CVT-lärare. Walentinakören i sin tur har tränat med scenartisten och röstpedagogen Ami Aspelund.

”A Night at the Movies Concert” ges två gånger på Kulturhuset Grand i Borgå; den 21 april klockan 15 och kl 18.

Vi följde med den allra första gemensamma övningen. Hör inslaget i vår podcast:

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland