Hoppa till huvudinnehåll

Din kropp är bara din - så här kan du prata med ditt barn om kroppen, integritet och gränser

Malin Olkkola i BUU-klubbens studio
Malin visar med hjälp av hula-hula-ringar hur olika människor vill ha olika utrymme omkring sig. Malin Olkkola i BUU-klubbens studio Bild: Lenni Kuivalainen / Yle BUU-klubben,TV-studio,malin olkkola

Det finns ämnen som många av oss vuxna tycker att det är svårt att tala om - sexualitet, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra mot eller med andras kroppar. Vi på BUU-klubben ger dig nu åtta konkreta tips på hur du kan tala om dessa saker med barn.

Det är viktigt att lära sig att respektera andras gränser, samt att vara medveten om och kunna uttrycka sina egna gränser redan som liten.

Därför har BUU-klubben i vår satsat på temat kroppsmedvetenhet, samt fysisk och psykisk integritet för barn, bland annat med en temavecka i mars som helt fokuserade på dessa teman.

Att prata med små barn om kroppsmedvetenhet, och vad som är rätt och fel, är inte det lättaste. Därför har vi på BUU-klubben, i vårt arbete kring detta, utgått från Rädda Barnens Stopp! Min kropp!-kampanj.

Och som ett led i allt material vi publicerat kring temat kommer nu några av Rädda Barnens expertråd till dig som förälder om hur du kan prata med dina barn om kroppen, gränser och integritet.

När man talar med barn om kroppen och integritet är det bra att vara så konkret som möjligt, då är det lättare för barnet att förstå.

1. Det är viktigt att tidigt lära ditt barn att kroppen är värdefull och viktig - att ingen annan än man själv får bestämma över sin kropp.

”Din kropp är bara din, och du bestämmer över den”. För att göra det konkret kan du ta hjälp av ditt barns favoritleksak.

Så här förklarade BUU-klubben det:

"Man kan tänka att kroppen är ens bästa sak i hela världen, ja som din favoritleksak." (Vad är ditt barns favoritleksak?)

- Och det vet du ju, att om någon försöker ta din favoritleksak, så har du rätt att säga "Nej, du får inte det är min sak och jag bestämmer över den". Och likadant är det med din kropp.

2. Förklara att ett nej är alltid ett nej, och man FÅR säga nej också till sådana man känner, som mormor eller morfar.

3. Tänk på hur du beter dig i vardagliga situationer till exempel med släktingar och vänner.

Tvinga inte ditt barn att kramas eller sitta i famnen. Säg hellre ”Vill du sitta i farmors famn?”, än ”Sitt i farmors famn!”. På det viset kan barnet bestämma självt och säga nej om det känns obekvämt.

4. Var noga med att alltid prata om kroppen i positiva ordalag och var tydlig med att närhet ÄR något bra och värdefullt.

5. Fundera tillsammans kring personligt utrymme.

Berätta att eftersom alla människor är olika, behöver vi olika mycket utrymme kring oss. Du kan ta hjälp av något konkret att demonstrera VAD personligt utrymme är. Exempelvis en hula-hula-ring.

Så här tas det upp i BUU-klubben:

Det är som att vi alla skulle gå omkring med en osynlig hula-hula-ring runt kroppen. Och innanför ens hularing får ingen komma om man inte vill.

"Vissa har jättestora hularingar runt sig och tycker inte alls om att ha andra människor nära inpå, medan andra har pyttesmå hularingar och älskar att vara nära andra människor. Men ens hularing kan ju också byta storlek, ja om man är glad kanske man har en superliten hularing, för att man vill vara nära andra. Men om man är arg och ledsen, då vill man kanske bara vara ifred i sin hula-ring, och då kan den vara ganska stor."

6. Efter att ha förstått VAD ett personligt utrymme är för något, så behöver man också lära sig respektera andras personliga utrymme.

Det vill säga att inse att vi alla har olika behov av närhet.

7. Lär ditt barn skillnaden mellan bra hemligheter och dåliga hemligheter.

Bra hemligheter är till exempel födelsedagspresenter eller en rolig överraskning - ja, sådant som man blir glad av. Och bra hemligheter berättar man inte för någon annan.

Dåliga hemligheter är saker som man blir ledsen av eller som gör att man får ont i magen när man tänker på dem.

Och dåliga hemligheter FÅR man berätta - till farmor, en förälder eller lärare eller någon annan man litar på - fastän någon har sagt att man absolut inte får berätta hemligheten.

8. Berätta hur barnet ska göra om det är något som känns fel eller dåligt.

Om du någon gång tycker att någon kommer innanför din hula-hula-ring, eller inte lyssnar när du säger nej, så ska du berätta till någon som du litar på.

Poängtera att man själv får välja vem man pratar med: kanske en lärare, kompis, eller förälder.

Ibland kan det vara svårt att veta exakt när det är ett bra tillfälle att tala med barnet om sådana här saker, och då är det viktigt att komma ihåg det oftast inte handlar om att sätta sig ner och ha ett långt allvarligt samtal med barnet, utan tvärtom, handlar det om att ha ett förhållningssätt där man är uppmärksam och fångar små stunder i vardagen när det kan vara läge att prata. Och att fortsätta göra det kontinuerligt under hela uppväxten.

Kom också ihåg att förutom att hålla en kontinuerlig diskussion med ditt barn, så är det också mycket som du kan göra genom ditt eget sätt att vara och förhålla dig till kroppen.

Det vill säga det du gör, påverkar lika mycket som det du säger.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • BUU-klubben och Hoppa på-veckan: ”Alla får och alla kan”, fortfarande!

  Satsning inspirerar till rörelse och lek.

  Det är viktigt att skapa en positiv relation till fysisk aktivitet redan i tidig ålder. Därför vill BUU-klubben med sin Hoppa På-vecka inspirera till rörelseglädje och lek, men även betona vikten av vila, stresshantering och förmågan att kunna varva ner.