Hoppa till huvudinnehåll

Västorienterade Milo Đukanović favorit i presidentvalet i Montenegro

Milo Đukanović kan få en majoritet av rösterna i presidentvalet redan i första omgången, enligt opinionsmätningar
Milo Đukanović kan få en majoritet av rösterna i presidentvalet redan i första omgången, enligt opinionsmätningar Milo Đukanović kan få en majoritet av rösterna i presidentvalet redan i första omgången, enligt opinionsmätningar Bild: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC Montenegro,Milo Đukanović

Den långvarige ex-premiärministern Milo Đukanović är klar förhandsfavorit i söndagens presidentval i Montenegro.

Valet ses som ett linjeval eftersom Đukanović förespråkar medlemskap i EU, trots kraftigt motstånd från proryska kretsar i oppositionen.

Montenegro upptogs i Nato i december i fjol, medan förhandlingarna om ett EU-medlemskap inleddes år 2012.

Đukanović ser EU som en ödesfråga för Montenegro, men han har samtidigt tonat ner kritiken mot Ryssland och efterlyst "normala relationer om Ryssland är redo att göra det samma."

Ryssland och de proryska partierna i Montenegro har bestämt motsatt sig medlemskapet i Nato och förhandlingarna med EU.

Montenegro är nära att bli Natos 29 medlemsland inför militärpaktens toppmöte i Maj. Natos och Montenegros flaggor vajar utanför regeringshögkvarteret i huvudstaden Podgorica
Montenegro upptogs i Nato år 2017 och medlemskapsförhandlingar med EU har pågått sedan år 2012 Montenegro är nära att bli Natos 29 medlemsland inför militärpaktens toppmöte i Maj. Natos och Montenegros flaggor vajar utanför regeringshögkvarteret i huvudstaden Podgorica Bild: EPA/BORIS PEJOVIC Montenegro,Nato

Majoritet redan i första omgången

Den 56-årige Đukanović har dominerat landets politik i över 25 år både som president och premiärminister. Han utsågs första gången till premiärminister år 1991 och han var Montenegros president från år 1998 till år 2002.

Han är också ordförande för det styrande Demokratiska socialistpartiet, DPS som har styrt Montenegro i 30 år.

Han ledde landet under det senaste parlamentsvalet år 2016, då regeringen anklagade Ryssland för att ha orkestrerat ett kuppförsök

Han är den största statsmannen, den bästa premiärministern och den smartaste montenegrinska jätten― pensionären Zdravko Ivanović

Om han vinner dagens val så väntar man sig att den mer eller mindre ceremoniella presidentposten förstärks betydligt.

Đukanović avgick från premiärministerposten i oktober i fjol och han meddelade om sin kandidatur förra månaden.

På valaffischer hyllas han som en "ledare, statsman och president för alla medborgare" i Montenegro som har 625 000 invånare.

Đukanović utmanas av sex andra kandidater, men enligt opinionsmätningar är det fullt möjligt han får en majoritet redan i första omgången.

- Jag förväntar mig att han vinner valet. Han är den största statsmannen, den bästa premiärministern och den smartaste montenegrinska jätten, säger den 84-årige pensionären Zdravko Ivanović.

Ett tjugotal människor har mördats på öppen gata i Montenegro under de senaste två åren
Ett tjugotal människor har mördats på öppen gata i Montenegro under de senaste två åren Ett tjugotal människor har mördats på öppen gata i Montenegro under de senaste två åren Bild: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC Montenegro

Samröre med maffian?

Valet har överskuggats av en debatt om organiserad brottslighet eftersom ett tjugotal människor har mördats i våldsamma uppseendeväckande attacker under de senaste två åren.

Oppositionen anklagar Đukanović för samröre med maffian och hans främsta utmanare Mladen Bojanic lägger skulden för våldet på ex-premiärministern.

- Han kan inte vara en lösning eftersom det är han som har skapat instabiliteten och kaoset som vi bevittnar på gatorna i Montenegro, klagar Bojanic som stöds av de flesta oppositionspartier, inklusive proryska partier.

Đukanović bedyrar att han kommer att göra allt för att stoppa våldet på gatorna.

- Som president kommer jag att göra mitt yttersta för att polisen ska få en sådan auktoritet att den kan skydda medborgare från dem som kan hota deras liv, försäkrar Đukanović

- Jag håller med Đukanović om att staten är starkare än maffian, men problemet är att jag inte vet på vilken sida han står, kontrade oppositionskandidaten Bojanic.

Den proryska kandidaten Marko Milacic anklagar Đukanović för samröre med maffian och den svaga ekonomin
Den proryska kandidaten Marko Milačić anklagar Đukanović för samröre med maffian och den svaga ekonomin Den proryska kandidaten Marko Milacic anklagar Đukanović för samröre med maffian och den svaga ekonomin Bild: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC Montenegro,presidentval

Svag ekonomi oroar väljare

EU har också kritiserat den utbredda organiserade brottsligheten och krävt kraftigare åtgärder mot bland annat människosmuggling, penningtvätt och den omfattande smugglingen av cigaretter via hamnen i staden Bar, innan det kan bli tal om ett medlemskap.

Det anses sannolikt att Montenegro och Serbien är de länder som härnäst blir medlemmar i EU.

Den proryska kandidaten Marko Milačić har också anklagat Đukanović för våldet och särskilt för den svaga ekonomin, vilket kan ha effekt på väljare som bryr sig mer om sin egen plånbok än debatten om Bryssel och Moskva.

Medellönen i Montenegro är omkring 500 euro och arbetslösheten ligger kring 20 procent.

Uppdatering 16.4 17:13: Marko Milačić och Zdravko Ivanović namn korrigerades till rätt stavning.