Hoppa till huvudinnehåll

Anneli Kämäräinen plockade fimpar, filburkar och trosor i Lappträsk och fick pris av kommunen

bild på en kvinna med plastpose
Anneli Kämäräinen fick pengar och diplom av Lappträsk kommun för att hon plockade skräp. bild på en kvinna med plastpose Bild: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,skräp,Lappträsk,Kvinna

Lappträsk kommun kallar priset “Årets goda gärning” och det instiftades bara för Anneli Kämäräinen, som har städat upp längs med vägkanterna.

Hemma i sitt kök i östnyländska Lappträsk bjuder Kämäräinen på kaffe och smörgåskex. Förra våren satt hon sysslolös i samma kök.

Hon och hennes man hade nyss flyttat till sitt nya hem, ett radhus, från det gamla hemmet, ett egnahemshus, och plötsligt hade den då 69-åriga Kämäräinen extra tid och inget att göra.

Det var då hon började plocka skräp.

bild på en kvinna som plockar skräp
Under tre veckors tid promenerade Kämäräinen längs vägarna i Lappträsk och plockade cigarettaskar, skinkpaket och engångsmuggar. bild på en kvinna som plockar skräp Bild: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,skräp,Lappträsk,väg

- Jag plockade från morgon till kväll i tre veckors tid, berättar hon. Också på lördagar och ibland till och med på söndagar vara jag ute.

Hon märkte att Lappträskborna älskar att slänga godispapper, filburkar, tomma skinkförpackningar, saftburkar och en massa engångskaffemuggar med plastlock.

När bilen svänger öppnar man tydligen fönstret och slänger ut det man har i handen

Iklädd gul väst gick den 69-årige Kämäräinen längs den stora och dammiga Helsingforsvägen, riksväg 6, där lastbilarna susar förbi.

Hon promenerade till civiltjänstcentralen. Hon vandrade till Lindkoskivägen och till Porlomvägen. Hon gick förbi idrottsplanen, biblioteket och hon promenerade av och an på Stamvägen.

Kämäräinen noterade att det finns mest skräp i korsningar.

- När bilen svänger öppnar man tydligen fönstret och slänger ut det man har i handen, berättar hon.

bild på skräp på marken
Kämäräinen önskar att de som skräpar ner inte ska skrynkla ölburkarna. Då får man ingen pant. bild på skräp på marken Bild: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,skräp,Nedskräpning,Lappträsk

En gång hittade hon en kniv. Den var rostig och smutsig och ännu i dag, ett år senare, funderar hon varifrån den kom.

Den var vass, så hon vågade inte lägga den i soppåsen, utan hon putsade den och sedan hamnade den i hennes mans verkstad.

Folk har säkert haft bråttom på ett eller annat sätt

Under sina promenader märkte Kämäräinen snabbt var skräpet samlade sig. Längs den stora landsvägen låg cigarettaskar, plast, plastpåsar och engångskaffemuggar.

Längs de mindre vägarna låg de ovanligare föremålen: underkläder, skor och byxor.

bild på en hand som håller upp en kniv
Vid riksväg 6 hittade Kämäräinen en vass men rostig och smutsig kniv. bild på en hand som håller upp en kniv Bild: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,kniv,Lappträsk

Röda trosor och herrbyxor

I korsningar och längs de mindre vägarna i Lappträsk hittade Kämäräinen kläder.

- Under mina tre veckor hittade jag tio par trosor, några gamla skor och herrbyxor.

Kläderna fanns utspridda på olika ställen, berättar hon. Ofta hittade hon underkläderna på mindre vägar. Vid Porlomvägen låg ett par herrbyxor och i korsningen till Hindersbyvägen hittade hon röda trosor.

- Folk har säkert haft bråttom på ett eller annat sätt, säger hon.

Skrynkla inte ölburken

Kämäräinen har alltid sporadiskt plockat skräp, men under tre veckor förra våren blev städandet ett intensivt och målmedvetet miljöjobb.

- Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser vad folk slänger ut i naturen, säger hon. Människor tänker inte efter.

Förutom att Kämäräinen önskar att folk ska tänka till innan de slänger skräp i naturen, har hon också en hälsning till Lappträskborna.

- Skrynkla inte ihop ölburkarna innan ni slänger dem i diket. Det är hänsynslöst; den som plockar upp dem får ju ingen pant.

Årets goda gärning ingen tävling

"Årets goda gärning" var ingen tävling och det fanns ingen officiell anmälan, berättar kommundirektör Tiina Heikka.

bild på ett diplom
Kämäräinen fick 100 euro och ett diplom av Lappträsk kommun. bild på ett diplom Bild: Sandra Crawford/Yle diplom,Lappträsk,skräp,Kämäräinen

Det gick till så att flera Lappträskbor hörde av sig till kommundirektören och berättade om Kämäräinens fina arbete för miljön.

- Vi pratade om det med kommunstyrelsen och efter det fattade jag beslutet, säger Heikka. Priset var från kommunen. Kämäräinen hade gjort någonting helt speciellt för oss alla.

Hon vill se Jenni Vartiainen för pengarna

Som tack för sin insats fick Kämäräinen ett diplom och 100 euro av kommunen.

Hon har ännu inte bestämt vad hon ska göra med prispengarna, men drömmer om att få gå på konsert.

- Jag skulle gärna se Jenni Vartiainen, säger Kämäräinen.

Nu är Kämäräinen 70 år gammal och önskar att någon annan tar över det jobb hon inledde förra året.

I fickan finns alltid en plastkass redo, men den här våren fylls den mest med tomburkar.

- Orkar någon som är så här gammal städa lika mycket som jag ska nog kommunen ge den två medaljer, säger Kämäräinen.

bild på en kvinna som ler
Anneli Kämäräinen önskar att andra Lappträskbor följer hennes exempel och börjar plocka skräp som ligger i naturen. bild på en kvinna som ler Bild: Sandra Crawford/Yle Kämäräinen,Lappträsk,porträtt,vår

Tillbaka till kommunen och kommundirektören.

Vilka andra människor eller föreningar har fått priset förut?

- Det här var första gången. Kanske delar vi ut priset någon annan gång också om någon gör någonting vi tycker är viktigt, säger Heikka.

Läs också