Hoppa till huvudinnehåll

Besvär mot valet av räddningsdirektör i Borgå

Ordförandeklubban i borgå stadshus
Ordförandeklubban i borgå stadshus Bild: Yle/Robin Halttunen stadsfullmäktige,Ordförandeklubba,ordförandeklubba borgå

Borgå stad har fått ett besvär över stadsfullmäktiges val av räddningsdirektör.

Det var den 28 februari som stadsfullmäktige valde Peter Johansson till räddningsdirektör.

Enligt besväret har staden inte beaktat språkstadgan då man valde ny räddningsdirektör.

Personen som besvärat sig anser att tjänsten borde ledigförklaras på nytt, så att alla sökanden som enligt språkstadgan uppfyller behörighetskraven kan söka tjänsten.

Räddningschef Peter Johansson på Räddningsverket i Östra Nyland.
Stadsfullmäktige valde Peter Johansson till ny räddningsdirektör vid sitt möte den 28 februari. Räddningschef Peter Johansson på Räddningsverket i Östra Nyland. Bild: Yle / Hanna Othman räddningsverket i östra nyland

Allt har gått enligt noterna

Stadsstyrelsens krav för räddningsdirektörstjänsten är goda muntliga kunskaper i både finska och svenska samt goda skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket.

- Jag måste säga att jag har haft svårt att helt och hållet förstå vad personen som besvärat sig har försökt säga. Någonting anser personen i fråga att har gått fel, men exakt vad det är personen besvärar sig mot har jag inte förstått, säger stadsstyrelsen ordförande Jaakko Jalonen (SDP).

De språkkrav som har ställts på räddningsdirektören har slagits fast av stadsstyrelsen, vilket också krävs i språkstadgan.

Räddningsverket i östra Nyland.
Räddningsverket i Östra Nyland finns i Kungsporten i Borgå. Räddningsverket i östra Nyland. Bild: Yle/Sofia Strömgård räddningsverk,kungsporten

Besväret bör förkastas

Jalonen funderar om besväraren avser att staden borde ha ställt högre krav än de som stadens stadgar kräver då det gäller valet av ny räddningsdirektör.

- Logiken haltar, jag får inte riktigt tag på vad det är besväraren är ute efter, säger Jalonen.

Staden anser i alla fall att stadsfullmäktige inte brutit mot stadens regler i valet av ny räddningsdirektör.

Förslaget i stadsstyrelsens föredragningslista för stadsstyrelsemötet på onsdag (18.04) är därför att besväret förkastas.

Läs också