Hoppa till huvudinnehåll

En ny kamp mot Seinäjoki – oklart var en ny läkarhelikopter placeras

Helikopter.
Helikoptertjänsterna tillhandahålls av bolaget FinnHems som ägs av de fem sjukvårdsdistrikt där det finns universitetssjukhus. Helikopter. Bild: Bild: Finnhems finnhems

Vasa sjukvårdsdistrikt har sina farhågor vad gäller framtiden för läkarhelikoptrarna i Finland. Styrelsens ordförande Hans Frantz (SFP) befarar att man står inför ytterligare en strid med Seinäjoki.

Frågan om en läkarhelikopter kunde stationeras i Österbotten har aktualiserats igen.

På måndagen ska styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ta ställning till den omorganisering av helikoptertjänsterna som staten planerar i samband med vård- och landskapsreformen.

- Trots att besluten ännu inte är fattade har man låtit förstå att en av de två nya helikoptrarna ska finnas i Österbotten. Men exakt var är oklart, säger Frantz.

”Österbotten och Södra Österbotten kommer tävla om helikoptern”

Frantz tror ändå inte att Mellersta Österbotten är aktuellt som placeringsområde.

- Mellersta Österbotten har redan ett intimt samarbete med Uleåborg som har en räddningshelikopter. Det innebär att Österbotten och Södra Österbotten kommer att tävla om helikoptern.

Blir det här än en gång en dragkamp med Seinäjoki?

- Utan vidare. Det är det största faromomentet här.

Hurudan helikopter och hurudan flygburen förstavård borde österbottningarna ha tillgång till?

- Eftersom vi har ett landskap med skärgård och vattenområden på ett helt annat sätt än i till exempel granndistriktet, så borde den helikopter som hoppeligen kommer hit vara av sådan typ att den kan användas i krävande sjöförhållanden.

Hans Frantz.
Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt. Hans Frantz. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist Vasa sjukvårdsdistrikt,hans frantz

Finansieringsmodellen svår att förstå

Helikoptertjänsterna tillhandahålls av bolaget FinnHems som ägs av de fem sjukvårdsdistrikt där det finns universitetssjukhus.

Enligt förslaget från social- och hälsovårdsministeriet ska ansvaret nu läggas på landskapet Birkaland och bolaget ska övergå i landskapets ägo.

Birkaland skulle få rätt att debitera landskapen för ordnandet av flygtjänsterna.

I Vasa sjukvårdsdistrikts utlåtande till ministeriet skriver man bland annat att det förblir oklart varför just Birkaland ska ansvara för verksamheten. Man skriver också att finansieringsmodellen är svår att förstå.

- Det här tycker inte heller universitetssjukhusen om. Och i utkastet till lagen finns det en hel del punkter som inte ger svar på det vi är ute efter. Finansieringen och vem som ska betala vad och hur det är uppbyggt verkar väldigt oklart, säger Frantz.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten