Hoppa till huvudinnehåll

EU:s utrikesministrar gav sitt stöd till västs attacker i Syrien

soini i bryssel
soini i bryssel Bild: Yle/ Daniel Olin soini,Timo Soini,Bryssel,utrikesminister

EU-ländernas utrikesministrar har på sitt möte i Luxemburg uttryckt sitt stöd för de attacker som de tre allierade västländerna tidigt på lördag morgon finsk tid gjorde mot mål i Syrien.

De 28 utrikesministrarna fördömer kraftigt användningen av kemiska vapen och säger sig ha full förståelse för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes attack mot Syrien.

Utrikesminister Timo Soini (blå) säger att EU-länderna är överens om att väst bör agera ifall ett land använder sig av kemvapen mot sitt eget folk.

- Det här löser inte kriget och det var inte heller meningen… det enda som kan lösa situationen är en politisk process som FN bör driva.

Soini säger att alla 28 utrikesministrar från EU-länderna visade förståelse för attacken eftersom en attack med kemvapen inte kan gå ostraffat förbi.

Däremot leder den syriska kemvapenattacken inte till några konkreta följder från EU:s del.

- För tillfället planeras inga nya sanktioner, säger Soini.

EU har haft en blygsam roll i att försöka hitta en lösning i Syrien. I stället har EU bidragit med humanitär hjälp och pengar till återuppbyggnadsarbetet. Inkommande vecka ordnas en ny givarkonferens till förmån för Syrien i Bryssel.

Utrikesminister Soini anser ändå inte att unionen är tandlös.

- Inte är EU tandlös, vi har uttryckt vårt stöd för den här åtgärden som bland annat utfördes av två EU-länder.

Läs mera:

Säkerhetsrådet röstade ned ryskt förslag om att fördöma västs attack i Syrien

Ryssland fick inte igenom sitt resolutionsförslag om ett fördömande av de attacker som de tre allierade västländerna gjorde mot mål i Syrien. Ordväxlingen var hård i säkerhetsrådet.

Läs mera:

"Lyckad, stark, överväldigande, motiverad, laglig" - så beskriver Pentagon attacken mot Syrien

USA:s, Frankrikes och Storbritanniens attack mot en kemisk forskningsanstalt och två förvaringslager i Syrien har väckt både bestörtning och stöd världen över.