Hoppa till huvudinnehåll

FC Inters Källman inför Åboderbyt mot TPS: Vi vinner med 2-1 och jag gör 1-0-målet

Benjamin Källman firar.
FC Inters Benjamin Källman firar ett av sina mål. Benjamin Källman firar. Bild: Jaakko Stenroos / AOP fotboll,FC Inter Åbo,Benjamin Källman

På lördag ställs de två Åborivalerna FC Inter och TPS mot varandra i ett inte minst för fansen väldigt efterlängtat derby på fotbollsstadion i Kuppis.

FC Inter inledde fotbollsligasäsongen 2018 med en 0-2-förlust mot VPS, för att sedan besegra PS Kemi med 4-2. Åborivalen TPS har i sin tur inlett årets ligasäsong med två raka förluster, först 2-3 mot FC Lahti och sedan 0-2 mot SJK.

På lördag drabbar lagen samman i ligan för första gången på fyra år. Frågar man FC Inters anfallsspelare Benjamin Källman kommer Åboderbyt att sluta 2-1 till FC Inter.

- Vi vinner. Jag gör 1-0 i den 35:e matchminuten och Timo Furuholm gör vårt andra mål.

Inför säsongen har Benjamin Källman varit tydlig med att han tänker leverera målmässigt, vilket han också gjorde med sina två mål i 4-2-segern mot PS Kemi. Att Ekenässonen Källman och hans anfallskollega Timo Furuholm ska näta är heller ingen högoddsare då det var just den duon som den gångna helgen säkrade trepoängaren i Lappland.

Jag har hört så mycket om det här derbyt tidigare, så nu känns det fantastiskt att själv få vara med på planen― FC Inters Benjamin Källman

När det gäller Åboderbyn i ligan är dock 19-åriga Källman ännu en nybörjare. Just därför ser han verkligen fram emot avsparken till hans första "riktiga" Åboderby.

- Jag har hört så mycket om det här derbyt tidigare, så nu känns det fantastiskt att själv få vara med på planen. Åbos fotbollskultur har saknat de här derbymatcherna, så det här är jättekul för fotbollskänslan i hela Åbo.

- Senast när vi möttes i ligakvalet var det nästan helt fullt på läktarna, så jag hoppas på något sådant igen.

Benjamin Källman
Benjamin Källman på pressträffen inför lördagens Åboderby. Benjamin Källman Bild: Yle / Peter Karlberg Benjamin Källman

Hur viktigt det är att vinna mot just TPS?

- Det är otroligt viktigt att vinna just den här matchen, både för fansens skull och för oss som lag. Men det kommer inte att bli någon lätt match, det får man absolut inte tro.

Hur tror du att matchen kommer att se ut?

- Det lär bli en väldigt fartfylld match och det kommer nog att delas ut en del gula kort. En bra atmosfär med mycket sång hoppas jag också på. En fotbollsfest helt enkelt.

FC Inter har startat "krig" mot TPS på Twitter

Den 12 maj spelar FC Inter cupfinal mot HJK, men närmast är det alltså Åboderbyt som gäller. Inför det som komma skall på lördag har FC Inter redan höjt pulsen genom att publicera ett videoklipp på klubbens Twittersida, där man tydligt markerar vem som tänker vinna matchen på lördag.

Vad tycker du om din klubbs Twitteruppladdning inför derbyt mot TPS?

- Det klippet är lite humor och det hör till att småbråkas lite med varandra i ett derby. Jag tror också att det kommer att komma ett svar från TPS innan matchen på lördag, säger Källman med ett leende.