Hoppa till huvudinnehåll

Gör min mormors bästa pastasås - pasta all’ortolana

Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås. Bild: Yle/Monica Storm tomat,basilika,Strömsö (tv-program),trädgården på strömsö

Min mormors hemliga krydda var tid. När hon bjöd på lunch hade pastasåsen puttrat sedan frukost.

Min mormor kom från en linje av förträffliga italienska kokerskor och hon lagade helt gudomlig mat.

För mormor var det viktigt att välja riktigt bra råvaror. Den enklaste mat blev till en kulinarisk upplevelse i hennes grytor.

Pasta all´ortolana (grönsakshandlarens sås) är hennes supergoda och näringsrika sås som funkar både för vegetarianer och köttätare – alla gillar den!

Pasta all´ortolana

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 8 st färska tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 knippe färsk persilja
  • 1 knippe färsk basilika
  • salt
  • 1 st aubergine
  • 1 st paprika
  • riven parmesan
  • pasta av valfri sort

Gör så här:

  1. Skålla och skala tomaterna och skär dem i bitar.
  2. Hacka lök och vitlök fint.
  3. Dela auberginen på längden i fyra klyftor och skär dem i cm-tjocka skivor.
  4. Skär paprikan i ganska stora bitar.
  5. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de börjar bli mjuka och tillsätt sedan auberginen. Häll på mer olivolja och fräs tills auberginen börjar mjukna.
  6. Lägg i paprikan och låt fräsa tills den mjuknar.
  7. Tillsätt hackad persilja.
  8. Häll i tomater, tomatpuré och salt.
  9. Hacka hälften av basilikan och rör ner i såsen.
  10. Låt puttra på svag värme under omrörning då och då i en timme.
  11. Rör i resten av basilikan just innan servering.

Servera med pasta och riven parmesan.

Pasta med tomat- och grönsakssås.
Pasta med tomat- och grönsakssås. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Så här skållar du tomater:

  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Skär ett litet kryss i botten på varje tomat och lägg dem i vattnet.
  3. När skalet börjar krulla upp sig, ta upp dem ur vattnet och lägg dem i en skål kallt vatten.
  4. Dra av skalet från tomaterna.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.

  • Tredje veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Välkommen till veckomeny 3 av Vegval. Den här veckan blir det etnisk mat nästan hela vägen men med en hel del inhemska råvaror. Tack till Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert och Markku Nurminen för recepten.