Hoppa till huvudinnehåll

Kvarts miljon till Resurscentret Föregångarna i Vasa

Nuoriso hengailee
Nuoriso hengailee Bild: Henrietta Hassinen / Yle ungdomskultur,ungdomar,ungdomsarbetslöshet,ungdomslokaler,ungdomspolitik,ungdomsorganisationer,ungdom (skede)

Resurscentret Föregångarna i Vasa får 250 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet för att förebygga utslagning bland ungdomar.

Det är förmånligare för samhället att förebygga utslagning än att återintegrera ungdomar som redan blivit utslagna, skriver Föregångarna i ett pressmeddelande.

Det är också för det förebyggande projektet SIST som Föregångarna beviljats en kvarts miljon.

SIST är ett analysverktyg och står för Social Inclusion Support Tracking. Med verktyget kan man mäta hur mycket stöd en person behöver för att integreras och ta sig förbi utmanande skeden i sitt liv.

- Vi är naturligtvis jätteglada för att Undervisnings- och kulturministeriet valt att stöda projektet. Det här betyder både ett erkännande av de arbetsmetoder vi använder och ett stöd för våra planer framåt, säger projektledare Rainer Lytz.

Hoppas kunna sprida resultaten

Föregångarna använder SIST för att analysera sin uppsökande ungdomsverksamhet. De hoppas nu kunna uppdatera och korrigera brister i verktyget och även kunna sprida resultaten i Norden och Europa.

- Vi har valt att utveckla och jobba med ett verktyg som i sin tur ska spara både samhällsresurser och minska på individuella svårigheter, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare för Resurscentret.

Föregångarna hör till Folkhälsan och har funnits i Vasa sedan år 2000. De hjälper personer i alla åldrar när det gäller jobbsökande och studier.

Kommentarer
 • Kan nordiska värderingar hjälpa fängelser i USA?

  Två fängelsechefer debatterar, Jens Berg leder diskussionen.

  Rehabilitering är en hörnsten i den nordiska kriminalvården. I USA är det bestraffning som står i fokus. Vad kunde de nordiska länderna och USA lära sig av varandra? Vilka metoder och värderingar kunde utbytas länderna emellan? Svenska Yle streamar en diskussion mellan James Conway (USA) och Jan Strømnes (Norge) på Arenan.

 • Brandstationen i Jakobstad kan fyllas med mathantverk

  Företagare är intresserade av att köpa gamla brandstationen.

  Gamla brandstationen i Jakobstad kan i framtiden bli en mötesplats och ett ställe där olika mathantverksidéer möts. Robin Nyman i Jakobstad är intresserad av att köpa brandstationen tillsammans med ett gäng likasinnade entusiaster.

 • Grönlands enorma naturtillgångar kan ge ekonomiskt oberoende och självständighet

  Grönland står inför en guldrush på energi och metaller.

  Grönlänningarna vill få utländska investeringar som kan förverkliga drömmen om självständighet när de på tisdag väljer nytt parlament, landsting. Den nya regeringen ska ansvara för både uranbrytning och miljö inför den guldrush som Grönland står inför med sina mineral- och energitillgångar.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten