Hoppa till huvudinnehåll

Lejonstaben får återbud på återbud, men tillbakavisar kritiken: "Vet inte varifrån detta blossat upp"

Lauri Marjamäki, Jere Lehtinen.
Lauri Marjamäki och Jere Lehtinen har en hel del att fundera på inför stundande VM. Lauri Marjamäki, Jere Lehtinen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Lauri Marjamäki,Jere Lehtinen

Nej tack, nej tack, nej tack. Antalet återbud som Lejonens chefstränare Lauri Marjamäki fått ta emot de senaste veckorna har bara ökat i takt med att ishockey-VM i Danmark kryper allt närmare. Det har spekulerats om att den största bidragande orsaken till återbuden är Marjamäkis ledarskap, något som landslagsledningen skarpt tillbakavisar.

Senast i raden av nej tack är Jesse Puljujärvi som idag lät meddela att han inte förstärker landslaget.

Bland de övriga spelarna kan nämnas Artturi Lehkonen, Rasmus Ristolainen, Jussi Jokinen och Mikko Koskinen. Listan kunde gott göras ännu längre.

De flesta spelarna har meddelat att de endera dras med skador eller behöver vila efter den påfrestande säsongen.

Viktigaste av allt är att koncentrera sig på laget― Lauri Marjamäki

Vad som är den verkliga orsaken till återbuden vållar som brukligt ändå en hel del spekulation.

En av de orsaker som många sällar sig till är att NHL-spelarna helt enkelt inte vill spela under Marjamäkis ledarskap efter den floppartade insatsen i World Cup 2016, då Finland förlorade alla tre matcher med målskillnaden 1-9.

Landslagsledningen med ”Late” i spetsen ifrågasätter starkt uppgifterna om att han inte har NHL-spelarnas förtroende.

– På det där går det inte att svara något. Jag vet inte varifrån sådana här diskussioner har blossat upp. För mig är det viktigaste av allt att alltid koncentrera sig på laget och spelarna som är på plats och få det mesta ut av dem. Det är tränarens viktigaste uppgift och allt annat är irrelevant, säger Marjamäki till Yle.

Endast två NHL-förstärkningar hittills

I Finlands nuvarande trupp finns endast en spelare som varit närapå ordinarie i klubblaget i NHL. Det är Dallasbacken Julius Honka, som dock spelat drygt 40 matcher den gångna säsongen.

Målvakten Säteri har för det mesta hållit till i AHL men har gjort en handfull ihopp för sitt Florida Panthers i NHL.

Så medan Sverige i nuläget har tio förstärkningar och Kanada ställer upp med stjärnor som Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins och Jordan Eberle, får Marjamäki fokusera på att få ut så mycket som möjligt av det material han nu har på benen.

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen firar.
Landlslagsledningen torde sukta efter denna hockeyduo., Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen firar. Bild: Justin Berl/Icon Sportswire Sebastian Aho,Teuvo Teräväinen

– Jag tror att vi får ihop ett väldigt konkurrenskraftigt och starkt lag på benen, anser Marjamäki.

Än är det oklart huruvida Carolina-duon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen ansluter till Lejonen, men enligt Marjamäki har man hela tiden hållit kontakten med dem.

– Kontakten har hela tiden varit tät. Vi meddelar mer om deras beslut då det finns något att meddela, säger Marjamäki.

GM Lehtinen: Måste respektera besluten

Landslagets general manager Jere Lehtinen anser att spekulationerna om förtroendekris är lösa rykten.

– Enligt min åsikt finns det ingen grund för detta. Om man börjar säga sådant borde man faktisk ha fakta. Så pass länge har jag varit med att jag inte orskar tro att det vore såhär med spelare som har möjlighet att representera sitt eget land i VM och vinna, säger Lehtinen till MTV Sport.

Jussi Jokinen i Vancouvers tröja
Jussi Jokinen säger sig ha tackat nej på grund av familjeskäl. Jussi Jokinen i Vancouvers tröja Bild: Bob Frid/Icon Sportswire ishockey,NHL,Jussi Jokinen

Enligt Lehtinen borde man inte klaga utan istället respektera spelarnas beslut.

– Man måste respektera deras beslut, vilka som inte kommer. Och värdesätta de som kommer efter säsongen för att spela i landslaget och vill representera Finland. Det här är mångfacetterat, anser Lehtinen.

Finland deltar i EHT-turneringen i Tjeckien som spelas torsdag-söndag denna vecka, och efter det torde den slutliga VM-truppen ta form.

VM-turneringen i Danmark börjar 4 maj.

Källor: MTV sport, Iltasanomat, Yle Urheilu