Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Åbovittne lämnade landet, Barbara Bush vid svag hälsa, regnig måndag att vänta

Abderrahman Bouanane i rättssalen.
Abderrahman Bouanane i rätten i Åbo. Abderrahman Bouanane i rättssalen. Bild: Lehtikuva Åbo,Abderrahman Bouanane,återvändsgata

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Den åklagade Abderrahman Bouananes marockanska barndomsvän och medboende har lämnat Finland, rapporterar Helsingin Sanomat. Mannen skulle vittna i rättegången om Bouananes radikalisering och handlingar innan knivdådet i Åbo i augusti ifjol.

Företag och myndigheter använder sig allt mer av artificiell intelligens, eller AI. De här systemen borde utvecklas så att de bättre tar oss människor i betraktande, påpekar experter. Flera EU-länder har nyligen börjat titta på den här frågan på allvar - konsekvenserna av att låta bli kan bli alltför stora.

Anneli Kämäräinen plockade fimpar, filburkar och trosor i Lappträsk och fick pris av kommunen.

- Jag plockade från morgon till kväll i tre veckors tid, berättar hon. Också på lördagar och ibland till och med på söndagar vara jag ute.

Utrikes

Den förre presidenten George H.W Bush fru, Barbara Bush är vid svag hälsa men men hon vägrar att tas in på sjukhus på nytt, uppger tv-kanalen CNN.

Västinriktade veteranpolitikern Milo Đukanović segrade i presidentvalet i Montenegro. Han är en västorienterad politiker som har dominerat landets politik i över 25 år.

Vädret

I landets södra del förekommer det idag på många håll regnskurar. I landets norra del är det fortfarande uppehållsväder. I söder och mellersta Finland är dagens högsta temperatur 7...12, nattens lägsta +1...+4 grader. I norr kan temperaturen under dagen stiga upp till 14 grader. Svag vind förekommer i hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes