Hoppa till huvudinnehåll

Ny webbtjänst ger stöd åt unga idrottare som stöter på osakligt beteende

Ishockeylaget Viikingits juniorer tränar i Norsdjö.
Tjänsten Et ole yksin ger stöd till ungdomar som utsätts för osakligt beteende inom hobbyidrott. Personerna på bilden har ingen anknytning till artikeln. Ishockeylaget Viikingits juniorer tränar i Norsdjö. Bild: Yle/Sandra Anttila juniorishockey

Et ole yksin - på svenska: du är inte ensam - heter en ny tjänst som är riktad till barn och unga med idrottshobbyer. Via tjänsten kan man få hjälp om man har upplevt osakligt beteende inom sin idrottshobby. Det kan vara frågan om till exempel mobbning, våld eller sexuella trakasserier.

Tjänsten är resultatet av ett projekt som Befolkningsförbundet tillsammans med flera idrottsförbund har jobbat med sedan i fjol. Ungdomar kan kontakta tjänsten via telefon eller chatta med ett proffs på nätet.

- Vi tror att osakligt beteende är lika vanligt inom idrotten som i resten av samhället. Vi vill motverka det här, säger Kaisa Vikkula, ordförande på Gymnastikförbundet.

Det finns inte mycket forskning om hur vanligt det är med trakasserier och annat osakligt beteende specifikt inom hobbyidrotten bland barn och unga. Det är ändå det tredje vanligaste stället där ungdomar stöter på mobbning, efter skolan och internet.

Bild på Gymnastikförbundets ordförande Kaisa Vikkula
Kaisa Vikkula hoppas att man kan skapa gemensamma spelregler för att det ska kännas bra att idrotta. Bild på Gymnastikförbundets ordförande Kaisa Vikkula Bild: Camilla Berghäll / Yle gymnastik,Gymnastikförbundet

Enkätundersökningen Hälsa i skolan som Institutet för hälsa och välfärd gjorde i fjol visar att två procent av grundskoleeleverna och en procent av gymnasieeleverna har upplevt osakligt beteende i sin hobby.

- Alla idrottsförbunden måste tillsammans bygga upp regler för hurdant beteende som är okej, så att också ungdomarna lär sig. Det ska vara roligt att vara idrottare, säger Vikkula.

Tjänsten finns tillsvidare bara på finska, men man hoppas kunna utvidga den till svenska så snart som möjligt.

- Vi ser att det finns ett behov av service på andra språk, och ska försöka utvidga till svenska så fort som möjligt, säger Tuija Rinkinen enhetschef på Befolkningsförbundet.