Hoppa till huvudinnehåll

OPCW-utredare har inte fått åka till Douma – Ryssland skyller dröjsmålet på amerikanska angreppet i helgen

Internationella inspektörer tilläts in i Syrien år 2013, efter att det ratificerade den internationella konventionen mot kemiska vapen
OPCW:s utredare skulle påbörja sitt arbete i Douma idag. Syriska regimen anklagas nu för att försöka förhala utredningen. Internationella inspektörer tilläts in i Syrien år 2013, efter att det ratificerade den internationella konventionen mot kemiska vapen Bild: EPA/STR Syrien,Organisationen för förbud mot kemiska vapen

Storbritannien anklagar syriska regimen för att förhala OPCW-utredarnas arbete. Ryssland menar att dröjsmålet beror på angreppet mot Syrien i helgen.

Utredarna som ska fastställa om det användes kemiska vapen under bombningarna av Douma har inte fått lämna Damaskus för att börja sitt arbete.

Enligt den brittiska representanten Peter Wilson har utredarna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW inte givits tillstånd av regeringen, trots löften om fullständig tillgång till förorten.

Storbritannien anklagar nu den syriska regeringen för att förhala utredningen.

Både Ryssland och den syriska regeringen har lovat att inte blanda sig i utredarnas arbete.

Litet barn får medicin efter en misstänkt kemvapenattack mot staden Douma i Syrien.
Åtminstone 40 människor tros ha dödats och nästan 500 andra ha utsatts för giftgaser under det misstänkta kemvapenangreppet i Douma. Litet barn får medicin efter en misstänkt kemvapenattack mot staden Douma i Syrien. Bild: Reuters Syrien,Douma District, Syrien,barn (familjemedlemmar),kemiska vapen,Giftgaser,kemvapenattack

På måndag förmiddag kom ändå regeringen med ett uttalande som kan tolkas som ett krav på förutbestämda slutsatser.

- Vi förväntar oss att utredningen stöder de slutsater som vi, Ryssland och Iran redan har kommit med, sade en talesperson för den syriska regeringen.

Ryssland: Dröjsmålet beror på angrepp mot Syrien

Ryssland förnekar att varken den syriska regeringen eller de ryska styrkorna i landet skulle förhindra utredarna.

Istället hävdar Ryssland att dröjsmålet beror på de angrepp USA, Storbritannien och Frankrike utförde som straff för den misstänkta kemvapenattacken i Douma.

Karta över Syrien
Angreppen mot misstänkta kemvapenanläggningar träffade ett laboratorium utanför Damaskus, på motsatta sidan om stan än Douma. Karta över Syrien Bild: Yle kartor,Syrien,Homs,Damaskus

Inga av angreppen var riktade mot mål som ligger i närheten av Douma eller längs med den rutt utredarna ska ta.

Varför angreppen skulle ha fördröjt utredarnas arbete har varken Ryssland eller Syrien förklarat.

Utredarna själva har hela tiden, ända sen angreppet natten till lördag, sagt att angreppet inte på något sätt påverkar deras arbete.

Senare kom Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov med en annan förklaring på fördröjningen.

Enligt Ryabkov hade utredarna inte fått rätt säkerhetstillstånd från FN:s säkerhetsavdelning och kunde därför inte släppas iväg mot Douma.

Kräver kollektiva åtgärder

OPCW:s styrande råd är som bäst samlat för möte kring Douma-angreppet och utredningen.

Strobritanniens Wilson har krävt kraftigare åtgärder av OPCW i framtiden för att ställa kemvapenförbrytare till svars.

Wilson säger enligt Reuters att organisationen borde vidta starkare kollektiva åtgärder för att förhindra fler angrepp med kemvapen.

Wilson säger att allt för många medlemmar i OPCW:s styrande råd har undvikit sitt ansvar och att det är dags att agera.

OPCW har tagit emot rapporter om sammanlagt 390 angrepp med gifter under konflikten i Syrien.

- Att inte agera för att ställa de skylldiga till svars kommer bara att leda till fler barbariska angrepp i Syrien och världen, säger Wilson.

Artikeln har uppdaterats med Sergej Ryabkovs uttalanden klockan 16:03.

Läs mera:

"Lyckad, stark, överväldigande, motiverad, laglig" - så beskriver Pentagon attacken mot Syrien

USA:s, Frankrikes och Storbritanniens attack mot en kemisk forskningsanstalt och två förvaringslager i Syrien har väckt både bestörtning och stöd världen över.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Det bombade forskningscentret hade en nyckelroll i Syriens program för kemiska vapen

Forskningscentret ligger i Barzahdistriktet i huvudstaden Damaskus. Det var ett av huvudmålen för det USA-ledda anfallet mot Syrien. Avsikten är att förhindra produktionen, spridningen och bruket av kemiska vapen, enligt president Donald Trump.

Läs mera:

De tre allierade slog till mot Syrien - så här utvecklades situationen under lördagen

USA och dess bundsförvanter Storbritannien och Frankrike slog till mot Syrien tidigt på lördag morgon. Här kan du följa med händelseförloppet.