Hoppa till huvudinnehåll

Överraska med tomatmarmelad på ostbrickan

Tomatmarmelad i glasburkar.
Tomatmarmelad i glasburkar. Bild: Yle/Monica Storm tomat,Strömsö (tv-program),marmelad,tomatmarmelad

Den här marmeladen är fräsch och smakrik och alltid ett populärt inslag på ostbrickan eller till eftermiddagsteet.

Marmeladen är god som den är, men testa gärna att göra en laddning smaksatt med kanel, citron eller saffran och vanilj. Perfekt i slutet av sommaren när växthuset exploderar av tomater och alla inte hunnit mogna ordentligt än.

Ingredienser:

 • 1 kg tomater- skållade, skalade och urtagna
 • ½ kg socker- sockermängden kan ökas upp till 1 kg, allt enligt smak
 • vatten- tillräckligt för att täcka botten på kastrullen

Smaksätt om du vill med något av följande:

 • 1 kanelstång
 • 1 citron (rivet skal och saft)
 • 1 vaniljstång, 1 påse saffran och 1 lime (rivet skal och saft, tillsätts när allt kokat klart)

Gör så här:

 1. Skålla och skala tomaterna och peta ur kärnorna (om du vill, marmeladen blir matigare då).
 2. Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en stor gryta tillsammans med socker och ev kryddor.
 3. Låt småkoka under omrörning i 30-45 min. Mosa bitarna lite, gärna med en potatisstöt.
 4. Gör marmeladtest: Lägg en sked marmelad på ett tefat och sätt in i kylen i fem minuter. Dra sedan med en sked genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte flyter ihop igen är den klar. Annars får du koka lite till och göra ett nytt test.
 5. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Förvara i kylen.

Så här skållar du tomater

Koka upp en kastrull med vatten.
Skär ett litet kryss i botten på varje tomat och lägg dem i vattnet.
När skalet börjar krulla upp sig, ta upp dem ur vattnet och lägg dem i en skål kallt vatten.
Dra av skalet från tomaterna.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

  Här några inspirerande recept på skräpfisk.

  Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.