Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen säger ja till ny Kvarkenfärja – beredd att satsa 25 miljoner

Så här ska den nya Kvarkenfärjan se ut.
Så här ska den nya Kvarkenfärjan se ut. Bild: Midway Alignment of the Bothnian corridor/Wärtsilä Kvarken,Österbotten,färja,kvarkenfärjan

Stadsstyrelsen i Vasa tog på måndag beslut om en ny Kvarkenfärja. Staden är beredd att gå i borgen för 35 miljoner euro och satsa maximalt 25 miljoner själv. Men fullmäktige har sista ordet.

Stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP) säger att färjbeslutet är historiskt.

- Det här är ett stort grönt ljus för en ny färja och ett historiskt beslut, säger Strand.

Stadsstyrelsen beslöt under sitt möte på måndag att föreslå för stadsfullmäktige att ett nytt fartyg skall byggas för färjetrafiken i Kvarken.

Lyfter på hatten

Stadsstyrelsen beslöt att bevilja en proprieborgen på högst 35 miljoner euro samt att bevilja en finansieringsandel på högst 25 miljoner. Staten har förbundit sig att gå in med 25 miljoner euro.

- Det känns fantastiskt att vi kommit så här långt. Jag vill lyfta på hatten åt alla som deltagit och alltjämt deltar i detta arbete, säger Strand.

Strand säger att Vasa stad och Umeå kommun under åren tagit ett enormt ansvar för att utveckla både trafiken och förståelsen för stråkets strategiska betydelse.

Strand själv deltar i arbetet via Kvarkenrådet och bolaget Kvarken Link.

Stärker förbindelser mellan öst och väst

En modern specialdesignad miljövänlig färja är oerhört viktig för hela gamla Vasa län säger Strand och färjan kommer också att stärka de öst-västliga förbindelserna och kontakterna.

- Den stora bilden handlar om att sammanbinda hamnarna i Nordnorge med Ryssland och Kinas nya sidenvägsstrategi, säger Strand.

Strand säger att man också arbetar för att få specialstatus för Kvarkenregionen inom EU, så kallad EGTS.