Hoppa till huvudinnehåll

Vandaföräldrar vill ha mer aktiviter för barnfamiljer: ”Man måste vara jätteaktiv för att hitta något"

Rimlek i Vanda
Lotta Sanhaie rimmar med Sari, Aku och Arno i Vanda. Rimlek i Vanda Bild: YLE / Mathias Gustafsson barn,Barnkonsthuset Pessi

Intresset för Sydkustens landskapsförbunds rimlekar varierar stort beroende på var de ordnas. I Vanda är det utmanande att locka föräldrar och barn till tillställningarna. Till rimlekarna hör rekvisita och koreografier och genom dem tränar barnen sitt språk.

Klockan närmar sig halv nio och ordkonstledare Lotta Sanhaie tittar lite oroligt mot ytterdörren. Än så länge har inga barn uppenbarat sig till hennes barnrim på konsthuset Pessi i Dickursby i Vanda.

Till sist dyker en mamma upp med sina två barn. Rimleken kan börja.

- Det beror jättemycket på var i huvudstadsregionen jag rör mig, berättar Lotta Sanhaie.

Hon säger att det kan vara smockfull då hon drar grupper på bibliotek och familjecaféer i Esbo och Helsingfors.

- Ibland är det lite svårt att få kunderna att hitta hit till våra rimlekar i Vanda. Senast jag var här var här faktiskt ganska många barn, det var en dagisgrupp som kom hit, men idag är det lite färre intresserade, säger Sanhaie.

Hon säger att hon inte vet hur hon ska nå familjerna i Vanda.

- Men jag är glad över alla som kommer, jag är ändå här och vi kan ha hur roligt som helst, tillägger Sanhaie.

Lotta Sanhaie
Lotta Sanhaie har med sig pingvinen. Lotta Sanhaie Bild: YLE / Mathias Gustafsson konst,sydkustens landskapsförbund

Det krävs mycket aktivitet av föräldrarna

Sari Juolahti är lärare i svenska men är nu hemma med sina barn Aku, fem år, och Arno, ett år. De har tidigare varit på musiklekis på svenska och dessutom har Aku deltagit i språkbad.

- Det är jätteviktigt för oss att det ordnas den här sortens program på svenska. Det är ganska skralt här i Vanda med sådant här och det är svårt att hitta service på svenska, säger Juolahti.

Hon säger att musiklekisen de brukade gå till i Dickursby lades ner.

- Det är för långt att ta sig till Myrbacka för oss med barnvagnar och allt. Det skulle nog få ordnas mycket mera teater, lekar och konst för de svenskspråkiga barnen här i Vanda, säger Juolahti.

Hon säger att hon också vill påminna alla som är intresserade av dylikt program om att det lönar sig att söka på nätet hela tiden.

Rimlek i Vanda
Rimlekarna stöder barns språk. Rimlek i Vanda Bild: YLE / Mathias Gustafsson barnfamiljer,rimlek

Viktigt med att stöda språket kontinuerligt

Sydkustens landskapsförbund har redan länge erbjudit barn i olika åldrar rimlekar på olika ställen. Syftet är att stöda barnens förmåga att berätta och stöda den språkliga förmågan.

Processen måste börja tidigt, redan i spädbarnsålder och fortsätta ännu i gymnasiet.

- Det är ganska enkelt men samtidigt helt ljuvligt. Jag, som ordkonstledare, leker helt enkelt med barnfamiljer i rimmets tecken, säger Sanhaie.

Rimleken har flera delar, som alla stöder varandra.

- Ramsorna är både gamla och nya och så har jag med mig både rekvisita och koreografi, säger Sanhaie.

Nästa gång det ordnas rimlekar i Sydkustens landskapsförbunds regi är torsdagen den 19 april klockan 9:30 och 10:30 på konsthuset Pessi i Dickursby.

Läs också