Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad gör egna bullermätningar av vindmöllan i Sundom

Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom.
Enligt staden duger inte Merventos tidigare mätningar av vindmöllan i Sundom. Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa wind

Merventos tidigare mätningar av vindkraftverket visar att det inte är för högljutt. Vasa stad godkänner inte resultaten och ska nu göra egna mätningar av den omstridda vindmöllan.

I början av februari kom resultatet från bullermätningarna av vindkraftverket i Sundom i Vasa. Enligt dem överskred inte bullernivån gränsvärdet under tiden för mätningarna.

Mätningarna utfördes av APL Systems. Enligt företaget Mervento power technology som äger vindkraftverket i fråga har mätperioden varit avsevärt längre än normalt vid liknande studier i Finland.

Mätningarna utfördes på begäran av Vasa stad, men på staden är man inte nöjda med rapporten.

- Mätningarna var sådana att man inte får ut de fakta man vill få ut, säger Christer Hangelin, miljödirektör på Vasa stad.

Vasa stad tänker nu göra egna bullermätningar, eftersom resultaten från rapporten inte duger för de nya riktvärdena för utomhusbuller från vindkraftverk.

"Mätningarna följer lagen"

Ingmar Sjöblad, vd för Mervento power technology, säger att deras mätningar följer gällande lagstiftning.

- Vi har gjort dem som de ska göras, säger Sjöblad.

Vad tycker du om att Vasa stad säger att mätningarna inte duger och att de ska göra egna mätningar?

- Det är deras sak, det kan jag inte kommentera. Säkert får de göra så.

De nya mätningarna ska göras så snart som möjligt.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten