Hoppa till huvudinnehåll

Vörå uppvaktar jord- och skogsbruksministern i vargfrågan – "situationen är ohållbar"

Rainer Bystedt.
Rainer Bystedt. Bild: YLE/Markus Bergfors Rainer Bystedt,Vörå,styrelseordförande

Vörå kommun kommer att uppvakta jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i vargfrågan. Situationen är ohållbar säger styrelseordförande Rainer Bystedt (SFP). Och skolskjutsarna fortsätter.

- Situationen är akut. Det är lätt att hålla sig för skratt nu, säger Bystedt.

Familjerna vill ha skolskjuts

Kommunen har sänt ut en enkät till familjerna för att ta reda på hur de ser på behovet av skolskjuts på grund av att vargar rör sig på orten. Mellan 68 och 80 procent av familjerna svarade på enkäten, siffran varierade mellan skolorna.

- Det är entydigt att familjerna vill att kommunen ordnar skjuts tills läget är under kontroll, säger Bystedt.

Skjutsarna kommer att fortsätta åtminstone hela aprilmånad.

- Innan första maj möts vi igen för att åter diskutera skjutsarna, säger Bystedt.

Inget förtroende för myndigheterna

Bystedt säger att styrelsen diskuterade vargfrågan kraftfullt på måndagskvällen, trots att styrelsemedlemmarna är eniga. Problemet är en känsla av att myndigheterna inte ingriper säger Bystedt.

- Det finns ingen tilltro till myndighetsutövandet i den här frågan i dagsläget, inte i kommunstyrelsen och inte heller bland invånarna, säger Bystedt.

Bystedt säger att både föräldrar oroar sig för barnens säkerhet och bönder och djurägare befarar att vargen ska riva boskap.

Därför beslöt man kommundirektör Mikko Ollikainen, Rainer Bystedt och kommunfullmäktiges ordförande Kjell Heir ska uppvakta minister Leppä.

Rainer Bystedt hoppas att man raskt får lov till avskjutning av varg för att lugna läget och skrämma bort vargarna från bosättning.

På onsdag bjuder Vörå kommun in allmänheten till informationsmöte kring vargsituationen. Tillfället hålls i Särkimo skola.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten