Hoppa till huvudinnehåll

Vörå uppvaktar jord- och skogsbruksministern i vargfrågan – "situationen är ohållbar"

Rainer Bystedt.
Rainer Bystedt. Bild: YLE/Markus Bergfors Rainer Bystedt,Vörå,styrelseordförande

Vörå kommun kommer att uppvakta jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i vargfrågan. Situationen är ohållbar säger styrelseordförande Rainer Bystedt (SFP). Och skolskjutsarna fortsätter.

- Situationen är akut. Det är lätt att hålla sig för skratt nu, säger Bystedt.

Familjerna vill ha skolskjuts

Kommunen har sänt ut en enkät till familjerna för att ta reda på hur de ser på behovet av skolskjuts på grund av att vargar rör sig på orten. Mellan 68 och 80 procent av familjerna svarade på enkäten, siffran varierade mellan skolorna.

- Det är entydigt att familjerna vill att kommunen ordnar skjuts tills läget är under kontroll, säger Bystedt.

Skjutsarna kommer att fortsätta åtminstone hela aprilmånad.

- Innan första maj möts vi igen för att åter diskutera skjutsarna, säger Bystedt.

Inget förtroende för myndigheterna

Bystedt säger att styrelsen diskuterade vargfrågan kraftfullt på måndagskvällen, trots att styrelsemedlemmarna är eniga. Problemet är en känsla av att myndigheterna inte ingriper säger Bystedt.

- Det finns ingen tilltro till myndighetsutövandet i den här frågan i dagsläget, inte i kommunstyrelsen och inte heller bland invånarna, säger Bystedt.

Bystedt säger att både föräldrar oroar sig för barnens säkerhet och bönder och djurägare befarar att vargen ska riva boskap.

Därför beslöt man kommundirektör Mikko Ollikainen, Rainer Bystedt och kommunfullmäktiges ordförande Kjell Heir ska uppvakta minister Leppä.

Rainer Bystedt hoppas att man raskt får lov till avskjutning av varg för att lugna läget och skrämma bort vargarna från bosättning.

På onsdag bjuder Vörå kommun in allmänheten till informationsmöte kring vargsituationen. Tillfället hålls i Särkimo skola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten