Hoppa till huvudinnehåll

Derbyrepris väntar – Dicken och HIFK stormade till final

HIFK:s Mari Paukku anfaller mot Dickens Carolina Böckelman.
Det blir Helsingforsderby i FM-finalen också i år (arkivbild från finalserien 2017). HIFK:s Mari Paukku anfaller mot Dickens Carolina Böckelman. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,HIFK Handboll,mari paukku

Förhandsfavoriterna i damernas FM-serie i handboll såg till att ta vara på sina första matchbollar. Efter två jämna duster var det en urstark halvlek som räckte till för Dicken – samtidigt som HIFK säkrade sin finalplats efter att ha totalkvaddat GrIFK.

Tre matcher, tre segrar. Saldot är identiskt för de båda storklubbarna från Helsingfors.

Semifinalsserierna i damernas FM-serie i handboll fortsatte på tisdagskvällen och bjöd igen på segrar för både Dicken och Helsingfors IFK.

Slutserietvåan Dicken hade haft det motigt mot BK-46 i de två första semifinalerna, och inledningen på tisdagskvällen gick också enligt Karislagets taktpinne.

BK – med ryggen mot väggen – knep tidigt ledningen, och även om Dicken snabbt kom ikapp och förbi kunde Karisdamerna hålla sig med i fighten. Efter den första halvleken stod det 12–10 till Dicken.

Men i den andra halvleken ångade Dicken på. Till slut stod det 27–20 på resultattavlan i Britas – och Dicken går vidare till final.

Men resultatet nöjer inte chefstränaren Thomas Hivert.

– Vi spelar inte på den nivån som vi borde. Det räcker inte med att ta oss till final, och just nu är spelet inte i skick. Vi har mycket att jobba på, säger Hivert i förbundets intervju efter matchen.

Ytterligare en klar seger för HIFK

För HIFK:s del har semifinalsserien mot GrIFK varit ensidigare. Det tredje mötet mellan lagen bjöd på ytterligare en utklassning då HIFK till slut var starkare med hela 29–15.

– Det var en klar förbättring från den förra matchen, konstaterar sjumålsskytten Kathlen Ax efter matchen.

– Men vi gör fortfarande för många tekniska misstag. Men vi var fokuserade och jag är nöjd med vårt försvarsspel. Vi kan ännu förbättra oss inför finalerna, tillägger hon.

Med andra ord ställs HIFK och Dicken igen mot varandra i finalserien. De tre senaste åren har Drumsödamerna fått lyfta bucklan, medan HIFK firade FM-guld tre år på raken åren 2012-14.

Resultat, damernas FM-serie i handboll:

Dicken – BK-46 27–20 (12–10)
Målskyttar Dicken: Anna Lindahl 9, Anna Lindholm 5, Betina Lillqvist 3, Tove Salokivi 2, Annika Näräkkä 2, Matilda Peitsaro 2, Carolina Böckelman 2, Jessika Gammals 1, Martina Genberg 1
BK-46: Emilia Holmberg 5, Jannica Kullberg 4, Pamela Degerman 3, Nicolina Nynäs 3, Alexandra Rönnberg 3, Nicolina Fredriksson 2
Publik: 188
Dicken vidare med 3–0 i matcher.

HIFK – GrIFK 29–15 (14–7)
HIFK: Kathlen Ax 7, Linda Cainberg 6, Johanna Hilli 5, Ella Holopainen 4, Anna Vinogradova 2, Hanna Nylund 2, Sara Jäntti 1, Ida Mitchell 1, Anniina Nyholm 1
GrIFK: Matilda Ohvo 4, Helen Bergman 3, Alexandra Karsten 3, Jenny Fröberg 2, Sophia Böckelman 2, Alisa Kankainen 1
Publik: 126
HIFK vidare med 3–0 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport