Hoppa till huvudinnehåll

EU-domstol: Polen bröt mot EU-direktiv genom att avverka i urskog

Białowieżaskogen i Polen
Białowieżaskogen i Polen Bild: ullstein bild - imageBROKER/Lydie Gigerichova/ All Over Press Bialowiezaskogen,Polen,skogar,Białowieża

Den polska regeringen bröt mot EU:s miljölagar då landet genomförde omfattande avverkningar i urskogen i Bialowieza, slår Europeiska unionens domstol fast.

Skogen är den äldsta och bäst bevarade urskogen på det europeiska slättlandet och finns på Unescos lista över världsarv.

Enligt EU-domstolens slutliga dom äventyrade avverkningarna levnadsförhållandena för både fåglar och insekter.

Polen struntade i flera månader i demonstrationer från miljöaktivister och EU-domstolens krav på att omedelbart avbryta avverkningen.

Den polska regeringen meddelade i år att avverkningen har avbrutits. Dessutom har miljöministern Jan Szyszko bytts ut.

Det var Szyszko som fattade beslut om omfattande avverkningar i urskogen. Polen hävdade att det här var nödvändig för att bekämpa ett angrepp av barkborrar.

Det polska miljöministeriet meddelade i dag att Polen kommer att respektera EU-domstolens beslut.

Källor: EU-domstolen, Reuters, AFP, AP

Läs mera:

Polen vill skövla en av de sista bitarna av urskogen som en gång täckte Europa – men aktivisterna i Bialowieza ger sig inte

Den polska regeringen vill skövla i Białowieżaskogen, en unik skog på grund av sin ålder och sällsynta djur- och växtarter. Yle Nyheter har träffat skogsaktivister som kämpar mot avverkningsplanerna.