Hoppa till huvudinnehåll

Falskt larm fick syriska luftvärnet att agera - det var en cyberattack som orsakade larmet, hävdar syriska medier

Ruiner efter den forskningsanstalt  i Damaskus som väst bombade 14.4.2018.
Ruiner efter den forskningsanstalt i Damaskus som väst bombade i lördags. Ruiner efter den forskningsanstalt i Damaskus som väst bombade 14.4.2018. Bild: Reuters TV / Syriens TV Damaskus,Syrien,Kemvapenattacken i Douma,kemiska vapen

På tisdag morgon rapporterades det om en ny missilattack mot Syrien. Det här stämmer inte, uppger statliga syriska medier.

Enligt medierna var det ett falskt larm som ledde till det syriska luftvärnet svarade på vad som troddes vara en missilattack mot flygbaser i Damaskus och Holms.

En anonym befälhavare inom den regionala militärallians som stöder den syriska regeringen, säger till Reuters att larmet orsakades av en cyberattack från Israel och USA.

Cyberattacken ska ha riktats mot det syriska radarsystemet. Enligt befälhavaren var det ryska experter som tog itu med cyberattacken.

På lördagen anföll USA, Storbritannien och Frankrike Syrien med en missilattack som bestraffning för den misstänkta kemvapenattacken i Douma.

Tiotals människor dog i attacken, många av dem barn.

Läs mera:

Ett israeliskt F-16 plan sköts ner av syriskt luftvärn. Piloten skadades allvarligt då planet kraschade i norra Israel

Nya missilattacker mot Syrien i natt - "Det var inte vi" hävdar USA

Syrien säger sig ha skjutit ner missiler som avfyrades mot flygbaser nära Damaskus och i provinsen Homs. USA säger att det inte har något med attackerna att göra och misstankarna riktas därför mot Israel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes