Hoppa till huvudinnehåll

Hangöbor om småbåtsavgiften: Åtminstone blev stränderna uppstädade

roddbåtar på strand
Vid Fyra vindarnas hus finns en kort strandremsa som är markerad som småbåtshamn och där det följaktligen är tillåtet att dra upp båten. roddbåtar på strand Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,båtar,Hangö,Strand,roddbåt

När avgiften för förvaring av småbåtar på stadens stränder i Hangö infördes blev det ett ramaskri bland en del Hangöbor. När avgiften slopades två år senare blev det nästan lika mycket diskussion.

- Avgiften blev synbarligen ett problem eftersom ärendet bereddes dåligt, säger Yrjö Sahlstedt, fullmäktigeledamot för SFP och den som ursprungligen aktualiserade frågan genom en motion där han föreslog att staden borde anvisa avgiftsbelagda båtplatser till båtägarna.

Yrjö Sahlstedt
Yrjö Sahlsted efterlyser klara regler angående båtförvaringen. Yrjö Sahlstedt Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,Yrjö Sahlstedt

Han önskar att staden nu kunde fatta beslut om var det egentligen är tillåtet att lämna sin roddbåt eller aktersnurra på stadens stränder.

30 euro hit eller dit. Huvudsaken var att de fick bort de gamla båtarna― Jorma Luttinen, båtägare i Hangö

- Man har ännu inte kunnat säga var det är okej att dra upp båten. De flesta stränder på södra sidan är antingen naturskyddsområde eller badstrand. Så egentligen är det väl bara de stränder som är utmärkta som småbåtshamnar som är tillåtna för småbåtar, funderar han.

Färre roddbåtar i farten

Samtidigt närmar sig en roddbåt utifrån havet.

Jorma Luttinen och Tauno Räsänen kliver i land och drar upp roddbåten på stranden öster om Fyra vindarnas hus, på en av de få platser som staden verkligen anvisat för ändamålet.

Tauno Räsänen och Jorma Luttinen har just lagt nät utanför Fyra vindarnas hus.
Tauno Räsänen och Jorma Luttinen är fritidsfiskare och väntar nu på årets andra fiskafänge. Tauno Räsänen och Jorma Luttinen har just lagt nät utanför Fyra vindarnas hus. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,Tauno Räsänen

För Luttinen spelar avgiften om 30 euro egentligen ingen större roll. I fjol betalade han den. I år behöver han inte längre göra det.

- Det är ingen skillnad för mig. 30 euro hit eller dit. Huvudsaken var att de fick bort de gamla båtarna.

Någon anhopning av småbåtar på stranden tror han inte på.

- Det är inte många som fiskar längre. Alla har blivit så gamla, säger Luttinen.

Uppsnyggade stränder

Under de två år som avgiften om 30 euro per båt var i kraft registrerades omkring 200 småbåtar. Samtidigt städade staden bort några tiotals gamla båtvrak som låg och skräpade på stränderna.

- Nu har de som snällt betalat sin avgift bekostat uppstädningen av stränderna, säger Sahlstedt.

Det håller Pelle Holmström med om där han står vid sin bod i Kapellhamnen och målar båten.

Pelle Holmström i Kapellhamnen i Hangö
Pelle Holmström väntar på islossning för att komma ut till havs. Pelle Holmström i Kapellhamnen i Hangö Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,kapellhamnen

- En sak som är säker är att många skrotbåtar kom bort och det var mycket bra. Avgiften på trettio euro kan de däremot bra ta bort, säger Holmström.

Nina Rejström och Ludowica Eklund är inne på samma linje.

Nina Rejström och Ludowica Eklund i Hangö
Nina Rejström och Ludowica Eklund tycker det ska vara fritt att få lämna småbåtar på stränderna. Nina Rejström och Ludowica Eklund i Hangö Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,ludowica eklund

- Jag tycker att det var en god idé att få bort båtar som inte var i någons ägo. Inte för att jag snubblat på en massa bortsprungna båtar. Jag ser det inte som ett problem, säger Rejström.

Rejström efterlyser däremot roddbåtar som allmänheten kunde hyra eller låna för att ta sig en tur under sommaren.

Birgitta Grönholm
Birgitta Grönholm har ingen egen båt men tycker det ska vara möjligt för Hangöbor att dra upp sina småbåtar på stränderna. Birgitta Grönholm Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,Birgitta Grönholm

- Jag tycker det är helt okej att man inte behöver betala. När det kommer ett beslut att man måste börja betala för något som man inte tidigare behövt betala så blir det reaktioner, säger Grönholm.

Rönnblads motion var avgörande

En som lagt manken till för att staden skulle slopa avgifterna var fullmäktigeledamoten Tom Rönnblad (SDP). Han lämnade in en motion om saken och fick majoriteten av fullmäktigeledamöterna på sin sida.

- Inte kan man ju ta betalt för allt. Följande är väl att man tar betalt för att parkera cykeln, säger Tom Rönnblad.

Tom Rönnblad
Tom Rönnblad fick igenom sin motion att slopa avgifterna för småbåtarna. Tom Rönnblad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,tom rönnblad

På en punkt håller han ändå med Yrjö Sahlstedt:

- Det finns säkert ett behov av att göra en karta över de stränder där man inte får dra upp båtar. Världen är som den är och folk fattar inte att du kanske inte kan lämna din båt på Plagen, säger Rönnblad.

Artikeln korrigerades 17.4 kl 13 med uppgiften om att ca 200 (inte 150) småbåtar hade registrerats.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland