Hoppa till huvudinnehåll

Hotade att sluta i landslaget efter att privata bilder spreds på nätet – nu bötfälls nio personer

Nora Mörk.
Nora Mörk. Nora Mörk. Bild: Marijan Murat / EPA / All Over Press Nora Mørk

Det känns tryggt att polisen tagit saken på allvar. Det säger den norska handbollsstjärnan Nora Mörk efter att nio personer bötfällts för att ha spridit hennes privata bilder på nätet. Det norska handbollsförbundets agerande i frågan väckte tidigare skarp kritik.

Det var i januari som Nora Mörk kom med ett oväntat ultimatum: Hon krävde en offentlig ursäkt från det norska handbollsförbundet – efter att hackade privata bilder spridits också bland herrlandslagets spelare.

Förbundet ville till en början inte ta tag i saken.

– Jag blev helt knäckt. Det här var en miljö där jag trodde att folk skulle ta hand om mig. Jag vet inte om jag vill vara del av ett förbund som bryr sig mer om kollegor som utför sexuella trakasserier än de bryr sig som mig, sade Mörk då.

Får böta tio tusen norska kronor

Förbundet backade och parterna löste konflikten – men Mörk ville ännu ställa förövarna bakom spridningen till svars.

Före frågan urartade i konflikt på förbundsnivå hade redan en man bötfällts för att ha spridit bilderna, och nu har ytterligare nio fått böta. De som bötfälls hade antingen delat bilderna direkt eller länkat till sidor där bilderna funnits, skriver norska Nettavisen.

– Det känns tryggt att polisen tagit saken på allvar. Vi sätter ett stort pris på att de använt resurser för att ta fast gärningsmannen och vi är tacksamma, kommenterar Mörk själv via sin far till Nettavisen.

Enligt den norska tidningen bötfälldes personerna mellan 10 000 och 15 000 norska kronor, eller ca 1100 till 1600 euro. Totalt 15 personer misstänktes för att ha kränkt Mörks privatliv.

Källor: Nettavisen, NRK, SVT Sport

Läs också

Nyligen publicerat - Sport