Hoppa till huvudinnehåll

Ingå vill ha tydligare avtal för kommundirektören

Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg.
Robert Nyman blir kommundirektör i Ingå. Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg. Bild: Yle / Jonas Sundström robert nyman

Avtalet mellan Ingå kommun och nya kommundirektören Robert Nyman ska vara tydligare än det gamla avtalet med Jarl Boström som nu går i pension.

Kommunstyrelseordföranden i Ingå Henrik Wickström från SFP säger att vem som helst ska kunna läsa avtalet.

- Avtalet har gjorts tydligare så att det kan tolkas lättare och smidigare, säger Wickström.

Jarl Boström.
Jarl Boström går i pension. Jarl Boström. Bild: Yle/Petra Thilman 0västnyland

Tydligare arbetsuppgifter

Kommundirektörens ansvarsområden kommer fram tydligare än i det gamla avtalet.

Dessutom kan kommunen nu bestämma om några nyckelfrågor per år som kommundirektören ska satsa extra på.

- Det här gör man för att bättre kunna reglera och styra direktörens jobb så att det följer kommunens behov med tanke på det kommande året, förklarar Wickström.

Drygt 8 000 i månadslön

Robert Nymans månadslön blir 8 200 euro. Det är snäppet mindre än han önskade men ändå betydligt mer än Jarl Boströms lön på knappt 7 000 euro.

Det blir enligt det nya avtalet också möjligt att justera lönen nedåt ifall kommunen går över till ett lönesystem som bygger på effektivitet.

Annorlunda ersättning vid eventuell uppsägning

I avtalet bestäms också om ersättningen vid en eventuell uppsägning.

Henrik Wickström
Henrik Wickström (SFP) svingar klubban i kommunstyrelsen. Han poängterar tydlighet i det nya avtalet. Henrik Wickström Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ingå,henrik wickström sfp ingå

Hittills har kommundirektören i en sådan situation haft rätt att få en hel årslön. Men nu trappas ersättningen upp beroende på hur länge direktören hunnit jobba i kommunen.

Det är fullmäktige som har rätt att besluta om uppsägningsersättning. Kommundirektörsavtalet behandlas i fullmäktige nästa vecka (23.4).

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Västnyland