Hoppa till huvudinnehåll

Kriscentret Valo öppnar i Jakobstad – "Vår fingertoppskänsla säger att det behövs"

Undomsverksamhet
Ungdomsstationen Fiilis. Undomsverksamhet Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,David Sandström

Österbottens kriscenter Valo startar verksamhet i Jakobstad. Åtminstone till att börja med delar Valo utrymme med ungdomsstationen Fiilis.

- Vår fingertoppskänsla säger att det här behövs i Jakobstad säger krismedarbetare Monica Bäck.

På torsdag startar Österbottens kriscenter Valo en mottagning i Jakobstad. Man börjar med mottagning en dag i veckan och flyttar åtminstone till en början samman med ungdomsstationen Fiilis på musikcaféet After Eight.

Många kriser i Jakobstad

Hittills har kriscentret bara haft verksamhet i Vasa, men utvidgningen är planerad.

- Det är ju naturligt att vi utvidgar med tanke på att vi heter just Österbottens kriscentrum. Vårt område sträcker sig från Kronoby till Kristinestad och även omfattar Kyrolandet, säger Bäck.

Filialer i K5-området kommer också att bli aktuella, men att man sökte sig norröver först har sina orsaker.

After eight
After eight Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,David Sandström

- Vi känner att behovet är större där. Det har skett en hel del, Jakobstadstrakten har varit på tapeten med olika slags kriser men också olyckor och droger, säger Bäck

Det är främst Monica Bäck som kommer att finnas på plats i Jakobstad och servicen blir den samma som i Vasa, men i mindre skala.

Främst handlar det om klientmottagning mot tidsbeställning men också samarbete med Fiilis i form av grupper för unga.

Erbjuder samtalsstöd

Till Valo kan man söka sig när livet krisar. Det kan handla om exempelvis dödsfall, separationer, arbets- eller studieutmattning eller oro för en anhörig.

- Vi erbjuder samtalsstöd i krissituationer, det kan handla om mycket varierande saker och det är personen själv som avgör behovet. Men vi erbjuder inte terapi, säger Bäck.

Valo jobbar med människor från 13 år och uppåt. Men i Vasa finns ungdomsstationen Klaara som i första hand tar hand om ungdomar och i Jakobstad finns Fiilis.

- Valo är ett ställe där man får prata av sig och lätta på trycket i en trygg omgivning, säger Bäck.

Bäck räknar med att det blir en hel del besök och träffar för att lära känna dem som jobbar inom samma fält i Jakobstadsområdet. Och den 26 april inleder Valo också utbildning för stödpersoner i både Vasa och Jakobstad.

- Om man vill utbilda sig till stödperson så finns det fortfarande några platser lediga i Jakobstad. Men man ska vara snabb att anmäla sitt intresse, säger Monica Bäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten