Hoppa till huvudinnehåll

Missförståndet uppklarat - Joy och Linnea Deb reser med Saara Aalto till Lissabon

Saara Aalto, Joy Deb ja Linnea Deb odottamassa äänestystuloksia Uuden Musiikin Kilpailussa 2018
Saara Aalto, Joy Deb ja Linnea Deb odottamassa äänestystuloksia Uuden Musiikin Kilpailussa 2018 Bild: Yle / Miikka Varila Saara Aalto,Tävlingen för ny musik,Uuden Musiikin Kilpailu 2018,Eurovision Song Contest,Joy Deb,Linnea Deb

Låtskrivarna bakom Saara Aaltos eurovisionbidrag Monsters, det vill säga svenska Joy och Linnea Deb samt engelska Ki Fitzgerald, reser till Lissabon som en del av den finländska delegationen.

I början av veckan uppstod oklarheter kring huruvida låtens upphovsmän skulle vara en del av delegationen. Nu har saken klarats upp.

Miss i kommunikationen

- Skönt att alla frågetecken nu har rätats ut, säger Anssi Autio, producent för Yle Euroviisut.

Ylen tuottaja Anssi Autio UMK18-pressitilaisuudessa
Anssi Autio, producent för Yle Euroviisut Ylen tuottaja Anssi Autio UMK18-pressitilaisuudessa Bild: Yle / Miikka Varila Hotell Kämp,Eurovision Song Contest,Tävlingen för ny musik

- Jag beklagar både för min egen och Yles del att det blev oklarheter på den här punkten. Saara har hela tiden framhävt att det är viktigt för henne att precis rätt människor är på plats i Lissabon. Jag håller helt med henne.

Vad berodde då missförståndet på?

- Den internationella Eurovisions-organisationen har satt upp gränser för hur många medlemmar ett lands delegation kan bestå av. I vanliga fall har Finland därför inte inkluderat låtskrivarna i delegationen, förklarar Autio.

Saara Aalto juhlistamassa voittoaan lavalla Krista Siegfridsin, Joy ja Linnea Debin kanssa Uuden Musiikin Kilpailussa 2018
Krista Siegfrids, Saara Aalto och Joy och Linnea Deb under UMK18 Saara Aalto juhlistamassa voittoaan lavalla Krista Siegfridsin, Joy ja Linnea Debin kanssa Uuden Musiikin Kilpailussa 2018 Bild: Yle / Miikka Varila Saara Aalto,Krista Siegfrids,Linnea Deb,Joy Deb,Tävlingen för ny musik,Uuden Musiikin Kilpailu 2018

- Jag är glad att vi bestämde oss för en sådan här lösning detta år, och jag beklagar gårdagens uttalanden som fick det att låta som att Saaras managements närvaro i Lissabon skulle ha varit anledningen till att låtskrivarna inte rymdes med.

Artikeln baserar sig på Yle Euroviisuts text.


Eurovision Song Contest 2018 går av stapeln i Lissabon den 8 - 12 maj.

Läs också