Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nya missilattacker mot Syrien, Pulitzerprisen delades ut, Finansministeriet oroligt över statens stora borgenansvar

Washington Post-journalisterna Beth Reinhard, Stephanie McCrummen och Alice Crites firar Pulitzerpris.
Washington Post-journalister firar Pulitzerpris. Washington Post-journalisterna Beth Reinhard, Stephanie McCrummen och Alice Crites firar Pulitzerpris. Bild: AOP/The Washington Pos Pulitzerpriset,The Washington Post,David Finkel,Beth Reinhard,Stephanie McCrummen,Alice Crites

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Finansministeriet är oroligt över den finska statens stora borgenansvar. Den sammanlagda summan som staten går i borgen för är över femtio miljarder euro – en summa som i över fem år har stigit i förhållande till bruttonationalprodukten.

Regeringens planer på att försämra anställningsskyddet för under 30-åringar får experterna att höja på ögonbrynen. Sådana lagändringar kan skapa mer byråkrati och allt fler riskerar att fastna i snuttjobbsträsket. Risken är uppenbar, säger professor Niklas Bruun.

Kultur- och idrottsminister Sampo Terho har kastat fram idén om att grunda en tjänst för en trakasseriombudsman, skriver tidningen Keskisuomalainen. Trakasseriombudsmannen skulle finnas till för att bekämpa osakligheter såväl inom idrotten som inom kulturvärlden, menar Terho.

Den man som misstänks för knivdåden i Åbo i somras hörs i dag för första gången i rätten. Den 23-årige Abderrahman Bouanane kommer att få berätta sin egen version av knivhuggningarna - och varför han utförde dåden.

Utrikes

Syrien säger sig ha skjutit ner missiler som avfyrades mot flygbaser nära Damaskus och i provinsen Homs. USA säger att det inte har något med attackerna att göra och misstankarna riktas därför mot Israel.

Årets Pulitzerpris i journalistik har delats ut i USA. Dom stora vinnarna var tidningarna New York Times, The New Yorker och Washington Post, som har skrivit både om sexuella trakasserier och om skandaler kring president DonaldTrump.

Vädret

I landets södra och mellersta delar förekommer regnskurar. I landets norra del är det fortfarande uppehållsväder och på många håll soligt.

Dagens högsta temperatur är 6...12 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes