Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska arbetsgivarna få möta invandrare på svenska – Luckan inleder nytt projekt

Ann-Jolin Grüne på Luckan
Ann-Jolin Grüne jobbar med integrationsfrågor på Luckan. Ann-Jolin Grüne på Luckan Bild: YLE / Mathias Gustafsson integration,ann-jolin grüne

Luckan i Helsingfors startar ett nytt projekt där arbetsgivare informeras om vilka möjligheter det finns för att anställa invandrare på svenska. Första träffen är på onsdag morgon.

- Det här är ett nytt initiativ vi håller på med här på Luckans integrationshenhet tillsammans med Navigatorn i Helsingfors, säger Luckans planerare Ann-Jolin Grüne.

Enligt henne är behovet för dylika projekt stort.

- Vi ordnar alltså en arbetsgivarfrukost där vi informerar om TE-byråns och Helsingfors stads stöd för rekrytering, säger Grüne.

Bland annat följande frågor kommer att tas upp under tillställningen: Vad betyder en arbetsprövning? Vad betyder lönesubventioner och vem kan få dessa?

- Vi vill uppmärksamma svenskspråkiga arbetsgivare om möjligheten att erbjuda jobb åt arbetssökande invandrare som valt att integrera sig på svenska. Andra är också välkomna förstås, poängterar Grüne.

Luckan i Helsingfors
Luckan vill förse invandrare med arbete. Luckan i Helsingfors Bild: YLE / Mathias Gustafsson Luckan,helsingfors

Stort behov just nu

- Behovet är verkligen stort. Vi vet att det behövs närvårdare, daghem kan inte öppna i Helsingfors på grund av personalbrist, säger Grüne.

Kårkulla samkommuns hemsidor ropar efter arbetstagare, säger hon.

- Visserligen behövs också vissa kunskaper i finska här i huvudstadsregionen men vi fokuserar i första hand på personer som talar svenska.

Lång väg till arbetslivet för en invandrare

Undersökningar visar att såna nyinflyttade som genast har fått foten in på arbetsmarknaden har lättare att hitta jobb i Finland också i fortsättningen.

- Utmaningen är att ge invandrare möjligheten och kompetensen att jobba inom olika yrken. Social- och hälsovårdssektorn och utbildningssektorn samarbetar med andra stadiets utbildningar som Prakticum och Arcada, säger Grüne.

Hon tycker att det ännu saknas en aktör som fokuserar på att få människor ut i arbetslivet. Ansvaret ligger hos Helsingfors näringslivsavdelning.

- Vi här på Luckan beslöt oss för att ta en aktiv roll när det gäller att förse både arbetsgivare och arbetssökande med tillräcklig information för att få dem att mötas, säger Grüne.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen