Hoppa till huvudinnehåll

Populärt knarkkrig rasar i Filippinerna – kyrkan gör motstånd

I den lilla staden Romblon är narkotikaproblemet inte allvarligt. Ändå har några människor dödats också där i antiknarkkampanjen.
I den lilla staden Romblon är narkotikaproblemet inte allvarligt. Ändå har några människor dödats också där i antiknarkkampanjen. I den lilla staden Romblon är narkotikaproblemet inte allvarligt. Ändå har några människor dödats också där i antiknarkkampanjen. Bild: Yle/Björn Ådahl Filippinerna,Romblon

President Rodrigo Duterte beskylls för grova kränkningar i sin aldrig förr skådade kampanj mot narkotikahandel, men bland folket fortsätter han att vara populär. Nu finns det ändå tecken på att fler och fler filippinare börjar ställa sig skeptiskt till honom.

"Fem knarklangare dödades i Manila". "Missbrukare drog fram en pistol – poliser mejade ned honom". "Tre män ihjälskjutna – polisen letar efter gärningsmännen".

De här rubrikerna ingick nyligen på olika sidor i ett nummer av tidningen The Philippine Star. Varje dag rapporterar den och andra massmedier vanligen i korta notiser om nya offer för presidenten Rodrigo Dutertes allt mer blodiga kampanj mot narkotikahandeln.

Upp till 12 000 människor har redan dödats sedan den populära Duterte inledde kampanjen för knappt två år sedan.

Även om en stor del av dem har blivit ihjälskjutna i oklara omständigheter anser ungefär 90 procent av filippinierna att Duterte gör rätt i att fortsätta kampanjen.

Dåligt föredöme, tvivelaktig humor

Det finns ändå tecken på att fler och fler av Dutertes anhängare börjar ställa sig skeptiskt till honom.

Företagaren John Mendez röstade på Duterte i det förra valet år 2016, men nu tycker han att Dutertes uppförande inte är lämpligt.

- Det är inte bra. Han är president, så han borde vara ett föredöme. När jag senast såg honom på tv:n framförde han ett smaklöst skämt, berättar Mendez som driver ett bolag som tillverkar föremål av marmor på den lilla ön Romblon i centrala Filippinerna.

Företagaren John Mendez skäms i allt högre grad för sin president. Däremot stöder Mendez Dutertes antiknarkkampanj.
Företagaren John Mendez skäms i allt högre grad för sin president. Däremot stöder Mendez Dutertes antiknarkkampanj. Företagaren John Mendez skäms i allt högre grad för sin president. Däremot stöder Mendez Dutertes antiknarkkampanj. Bild: Yle/Björn Ådahl Filippinerna

Mendez är en from katolik som varje söndag går i kyrkan tillsammans med sin familj. Han säger att församlingsprästen har gjort sitt för att få honom att ändra sin åsikt om Duterte.

Upprörda biskopar, fromt folk

Den inflytelserika katolska kyrkan har allt mer beslutsamt gått in för att öppna folkets ögon för vad som pågår i samhället.

Biskopar fördömer det som de kallar Dutertes skräckvälde, och de uppmanar församlingsmedlemmarna att sluta ställa sig likgiltigt till allt våld.

Ungefär 80 procent av Filippinernas drygt 100 miljoner invånare är katoliker. Många är synnerligen fromma, och vanligen har de en stor respekt för biskoparna och deras budskap.

Den katolska kyrkan hör till de rikaste institutionerna i Filippinerna. Det finns en hel del storslagna kyrkor som under söndagsgudstjänsterna vanligen är proppfulla.
Den katolska kyrkan hör till de rikaste institutionerna i Filippinerna. Det finns en hel del storslagna kyrkor som under söndagsgudstjänsterna vanligen är proppfulla. Den katolska kyrkan hör till de rikaste institutionerna i Filippinerna. Det finns en hel del storslagna kyrkor som under söndagsgudstjänsterna vanligen är proppfulla. Bild: Yle/Björn Ådahl Filippinerna,kyrka,romersk-katolska kyrkan,katoliker

Biskoparna har inte kritiserat bara Dutertes antiknarkkampanj utan också hans livsstil och moraliska värderingar. Han börjar vanligen arbeta först på eftermiddagen, och han brukar ordna presskonferenser efter midnatt då han ibland verkar vara berusad.

Motbjudande skryt, ingen respekt

Mendez gillar för sin del inte heller Dutertes inställning till kvinnorna.

Presidenten har upprepade gånger gjort nedsättande uttalanden om kvinnor samtidigt som han tycker om att skryta om hur många älskarinnor han själv har haft.

- Duterte uppmanar andra länder att respektera de kvinnliga filippinska gästarbetarna. Varför skulle utlänningarna göra det när han själv inte respekterar kvinnor, frågar Mendez retoriskt.

Avundsvärd popularitet, omtyckta ansträngningar

Gallupar visar att Dutertes popularitet har minskat med nästan 20 procentenheter under det gångna året. Trots det är han fortfarande iögonenfallande omtyckt, för mer än 70 procent av folket anser att han gör ett bra arbete.

- Duterte har gått in för att få ett slut på all olaglig långivning med ockerräntor. Ockrarna har förstört otaliga människors liv, så hans ansträngningar för att få bukt med dem är populära, förklarar tysken Willi Baumeister som i tio år har drivit ett hotell på Romblons grannö Tablas.

Duterte har också gjort mer än hans företrädare för att minska på den alltomfattande korruptionen.

Den främsta orsaken till hans popularitet är ändå otvivelaktigt den hårdhänta kampanjen mot knarkhandeln.

Oerhört problem, fattiga offer

Filippinerna har översvämmats av billigt, främst i Kina tillverkat, metamfetamin.

Flera miljoner människor har blivit missbrukare, och största delen av våldsbrotten har nuförtiden att göra med knark.

Klart mest narkotika förbrukas i den väldiga slummen i huvudstaden Manila.

Ungefär fyra miljoner människor uppskattas bo i de talrika slumen i Manila. Många slum är så stora att de i praktiken fungerar som enskilda städer.
Ungefär fyra miljoner människor uppskattas bo i de talrika slumen i Manila. Många slum är så stora att de i praktiken fungerar som enskilda städer. Ungefär fyra miljoner människor uppskattas bo i de talrika slumen i Manila. Många slum är så stora att de i praktiken fungerar som enskilda städer. Bild: Yle/Björn Ådahl Filippinerna,städer,slumområden

En stor del av offren för antiknarkkampanjen har följaktligen varit fattiga människor som använder största delen av sina inkomster till att köpa droger.

- Till en början tänkte jag att Filippinerna kanske behöver en kraftfull ledare. Det har ändå inte precis gått som jag hoppades, konstaterar Baumeister med hänvisning till kampanjen.

Willi Baumeister hoppades att Duterte skulle få ordning på Filippinerna. Nu är Baumeister i stället chockad av det som pågår i landet.
Willi Baumeister hoppades att Duterte skulle få ordning på Filippinerna. Nu är Baumeister i stället chockad av det som pågår i landet. Willi Baumeister hoppades att Duterte skulle få ordning på Filippinerna. Nu är Baumeister i stället chockad av det som pågår i landet. Bild: Yle/Björn Ådahl Filippinerna

Olagliga arkebuseringar, skum son

Officiellt heter det att polisen har skjutit ihjäl fler än fyra tusen knarklangare sedan kampanjen inleddes för knappt två år sedan.

Enligt polisen gjorde de här langarna motstånd när de skulle häktas, men människorättsaktivister är övertygade om att det ofta har varit frågan om regelrätta och olagliga avrättningar.

Dessutom har tusentals andra knarklangare och missbrukare dödats i mystiska omständigheter. Bara ett fåtal gärningsmän har häktats, och inte en enda ledare för knarkligorna har blivit gripen.

Det misstänks dessutom att Dutertes son, Paolo, är inblandad i narkotikahandeln.

Duterte har försäkrat att han låter avrätta sonen ifall det är sant, men polisen har inte ännu börjat undersöka fall som kan ha att göra med honom.

Pinsamma anklagelser, stark ställning

Människorättsorganisationen Amnesty International beskyller Duterte för att ha gjort sig skyldig till sällsynt grova brott mot de mänskliga rättigheterna, och också bland andra EU och FN har framfört protester. Duterte avfärdar ändå all kritik.

- Så länge som det finns knarklangare i Filippinerna fortsätter kampanjen. Den pågår ända tills alla är dödade, sade han nyligen.

I praktiken finns det inget som kan stoppa Duterte. Hans anhängare har en klar majoritet i parlamentet, och med undantag av biskopar och präster har han också lyckats tysta nästan alla inflytelserika personer som motsätter sig kampanjen.

Skrämmande hot, hemsk målsättning

Dessutom har Duterte flera gånger hotat med att införa ett riksomfattande undantagstillstånd. Det skulle göra det möjligt att ytterligare trappa upp det som han själv kallar kriget mot narkotikan.

I så fall kunde han också sitta vid makten så länge som han själv vill.

Han skulle då ha möjligheter att uppfylla sitt hårresande löfte om att som president låta likvidera minst 100 000 brottslingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes