Hoppa till huvudinnehåll

Så här skulle beslutsfattarna lösa bostadskrisen i Helsingfors

Ilmakuva Helsingin kantakaupungista.
Vy över ett bebyggt Helsingfors. Ilmakuva Helsingin kantakaupungista. Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,Helsingfors stad (Administration),planläggning,detaljplanering,befolkning,inhabitant,Tomt,Städernas invånarantal,Befolkning,Hyreshus,kontor,Stadskärna

Yle frågade alla fullmäktigegrupperingarnas partiordförande i Helsingfors hur problemen med bostadspriserna som ständigt ökar ska lösas.

5250. Femtusentvåhundrafemtio. Euro. Per kvadratmeter. Så mycket kostar en höghuslägenhet i Helsingfors per kvadratmeter. I hela huvudstadsregionen är en höghuslägenhet i genomsnitt något billigare, 4 500 euro per kvadratmeter.

I Helsingfors stiger bostadspriserna stadigt, berättar Bostadsförmedlingarnas centralförbund.

I Esbo har prisutvecklingen sjunkit något, men i ett längre tidsperspektiv så är trenden ändå växande. Också i Vanda började bostadspriserna stiga förra månaden.

Bostadsproduktionen är inte tillräcklig

Den ekononomiska realiteten för många låg- och medelinkomsttagare i Helsingfors just nu är att det börjar bli svårt att betala alla dyra hyror och låneamorteringar.

De dyra boendeförhållandena bidrar till att många medelinkomsttagare reduceras till låginkomsttagare. Priserna har redan medfört brister i arbetskraften och kan bidra till att nativiteten sjunker ytterligare.

Enligt experter är inte de mål som Helsingfors och de andra städerna i huvudstadsregionen har ställt upp för hur stor bostadsproduktionen ska vara tillräckliga, utan befolkningstillväxten är större än väntat.

I huvudstadsregionen borde det byggas åtminstone 13 000–15 000 bostäder per år och enbart i Helsingfors minst 7 000 bostäder för att täcka behoven.

Yle frågade fullmäktigegrupperna i Helsingfors stadsfullmäktige hur de skulle lösa bostadsbristen, var det kunde byggas fler bostäder och med vilka politiska medel politikerna skulle säkerställa låg- och medelinkomsttagarnas framtid i Helsingfors.

Lösningar från alla partigrupperingar visas i grafiken nedan:

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 1.
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 1. Grafik,Bostad

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 2.
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 2. Grafik,Bostad

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 3
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 3 Grafik,Bostad

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 4
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 4 Grafik,Bostad

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 5
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 5 Grafik,Bostad

Grafik om bostäder i Helsingfors, del 6
Grafik om bostäder i Helsingfors, del 6 Grafik,Bostad

Artikeln baserar sig på Yles artikel Näin päättäjät ratkaisisivat Helsingin asunto-ongelman: Lisää vuokra-asuntoja, korkeampia palkkoja, tornitaloja... av Elina Jämsen. Ursprungsartikeln hittas här.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen