Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Förutom Moa Hjelmer har fem svenska friidrottare utsatts för sexuella övergrepp

Moa Hjelmer berättade i fjol att hon blivit våldtagen av en landslagskollega i samband med en Sverigekamp.
Moa Hjelmer berättade i fjol att hon blivit våldtagen av en landslagskollega i samband med en Sverigekamp. Moa Hjelmer berättade i fjol att hon blivit våldtagen av en landslagskollega i samband med en Sverigekamp. Bild: HENRIK ISAKSSON/IBL/IBL Moa Hjelmer

När vi ser att det här återkommer måste vi agera, säger det svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson för SVT.

Efter nyheterna om löparen Moa Hjelmers våldtäkt i samband med en Sverigekamp lät det svenska friidrottsförbundet undersöka ifall sexuella och fysiska övergrepp förekommit i större utsträckning.

Rapporten från undersökningen som gjordes av Linköpings universitet visar att fem aktiva friidrottare har utsatts för sexuella trakasserier.

– Vi måste ännu tydligare våga tala om förhållningssätt gentemot varandra. När vi är med landslaget måste den som är överledare för truppen få ett tydligare socialt uppdrag, kommenterar förbundskaptenen Karin Torneklint för SVT.

Utredningen omfattar alla 404 friidrottare som har representerat Sverige från och med år 2011. 192 svar kom in och av dessa uppgav 2,6 procent att de upplevt sexuella övergrepp i friidrottssammanhang.

– Vi har sett en utveckling i samhället med sexuella och fysiska övergrepp. Våra siffror överensstämmer med de tråkiga siffrorna i samhället i stort, konstaterar forskaren Toomas Timpka från Linköpings universitet.

Läs mera:

Fler fall av sexuella trakasserier i svensk friidrott: ”Ett var väldigt grovt”

Moa Hjelmer steg fram först och berättade om en våldtäkt. Nu har svenska friidrottsförbundet fått in fler vittnesmål och väljer att sjösätta en stor utredning.

Läs också