Hoppa till huvudinnehåll

Vega utser bästa pojkbandslåten - rösta här!

Backstreet Boys på scen
Backstreet Boys anses vara ett av de mest framgångsrika pojkbanden genom tiderna. Backstreet Boys på scen Bild: European Pressphoto Agency EPA pojkband,Backstreet Boys

BSB, NKOTB eller varför inte 1D! Fenomenet pojkband spänner över flera årtionden och den 25 april gör Vega kväll en djupdykning i pojkbandsträsket.

Take That
Take That blickar tillbaka på det hysteriska 1990-talet Take That Bild: Hamish Brown nöjesfredag

Vi utlovar mer än tre timmar av din favoritmusik från pojkbandseran. Kryddat med minnen, intervjuer och analys.

Givetvis blir det mycket fokus på 90-talet, men vi hoppar också bakåt och framåt i pojkbandstiden och ger dig en heltäckande bild av fenomenet som skapat hysteri, förälskelse och stundvis krossade hjärtan.

Finlandssvenskarnas favoritlåt

Tillsammans med dig utser vi också en topp fem-lista över de bästa pojkbandslåtarna genom tiderna. Här har vi samlat tjugo av de mest tongivande* låtarna från sex årtionden.

Rösta på din favorit eller flera om du har svårt att bestämma dig!

Enkäten är stängd

Ifall du tycker att vi missade någon artist eller låt kan du kommentera under artikeln och din röst räknas med.

Omröstningen avslutas kl 17.30 den 25 april. Resultaten från omröstningen presenteras samma kväll efter kl 20.

*Listan på de tjugo låtarna har vaskats fram utifrån en mix av flera faktorer som listplaceringar i Norden, antal sålda album, tidningen Rolling Stones topplista på populära pojkbandslåtar och tidningen Billboards analyser av pojkbandens popularitet.

1D på scen
Vi kastar också ljus på moderna pojkband som One Direction. 1D på scen Bild: © 2013 TriStar Pictures. All Rights Reserved. Boyband,1d: this is us

Mer än bara musik

Utöver musiken bjuder vi på intervjuer med Lisa Ahlvik och Sofia Koponen som var stora fans av Backstreet Boys. Lisa ordnade sex kalas varje år. Ett för sig och fem för medlemmarna i BSB.

Sofia har tatuerat BSB på foten och säger att kärleken till gruppen bara blir starkare för varje år som går.

Journalisten och författaren Fredrik Strage som skrivit boken Fans berättar om idoldyrkan och hur den sett ut genom tiderna.

Redaktör Pia Lagus berättar om när hon spelade blockflöjt med Justin Timberlake från 'N Sync och musikproducenten Janne Hyöty berättar om det typiska pojkband-soundet och om dagens pojkband som erövrar Asien med storm.

Pojkbandskväll i Vega kväll, den 25 april kl 17.30 - 21.00