Hoppa till huvudinnehåll

Alla åtal förkastades i muthärvan inom Vasa stad

Muträttegången i Vasa tingsrätt.
Arkivbild. Muträttegången i Vasa tingsrätt. Muträttegången i Vasa tingsrätt. Bild: Yle/ Elina Kaakinen. rättegång,muta

Alla åtal förkastades i muthärvan inom Vasa stad. Österbottens tingsrätt gav sin dom i fallet på onsdagen.

Fyra tjänstemän inom Vasa stad som åtalades för tagande av muta ska bland annat ha bjudits på NHL-match i Helsingfors och middagar på en restaurang i Vasa. Händelserna inträffade mellan åren 2010 och 2014.

En stor del av åtalen kretsade kring resor som företagits av en askarbetsgrupp.

Gruppens uppgift har varit att fundera på hur man bearbetar aska, hur man kan utnyttja den och om askans slutplacering.

Inom företagen som åtalades för givande av mutor stod fyra personer åtalade, en verkställande direktör och tre styrelsemedlemmar.

Uppsåt saknas

Enligt tingsrätten går det inte att bevisa att de svarande skulle ha gjort sig skyldiga till givande eller tagande av muta. De åtalade saknar också det uppsåt som krävs för att kriterierna för ett brott ska uppfyllas.

Rätten anser att tjänstemännen har haft ringa möjligheter att påverka stadens beslutsfattande i frågor som gällde de inblandade företagen.

Dessutom har resorna dokumenterats öppet och förmännen har känt till dem. Resorna har dessutom varit intensiva och haft en tuff tidtabell.

Tingsrätten ser inte heller något tidsmässigt samband mellan de resor som gjorts och stadens beställningar av företagen.

Alla nekade till åtal

De åtalade jobbade alla vid tillfället för dessa erbjudanden på betydande poster inom Vasa stads kommunalteknik. En av tjänstemännen har tidigare jobbat som vd på ett av de företag som stod åtalade. Alla åtalade nekade till åtalen.

Åklagaren hade krävt villkorliga fängelsestraff för de fyra företagsrepresentanterna och en ledande tjänsteman vid Vasa stad.

Dessutom krävde åklagaren kännbara böter för tre av stadens tjänstemän och samfundsböter för de två aktiebolagen.

Åklagaren Lilja Limingoja hade på onsdagseftermiddagen bara hunnit gå igenom motiveringarna men inte läst hela domen. Hon kunde därför inte ännu säga om hon kommer att överklaga domen.

Artikeln uppdaterad onsdagen den 18 april klockan 16.08 med åklagarens kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten