Hoppa till huvudinnehåll

Brottsstatistiken berättar: ”Lovisa är en trygg liten småstad”

Unga ute på stan.
Unga ute på stan. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa

Polishögskolans gatutrygghetsindex är en angenäm läsning för Lovisaborna. Indexet skjuter i höjden för stadens del.

Under hela 2010-talet har gatutrygghetsindexet stigit för Lovisas del; från 96 år 2010 till 194 i fjol. Staden har bland annat gått om både Sibbo och Borgå.

Indexet innefattar bland annat rån på allmänna platser, misshandel, rattfylleri och skadegörelse. Brotten ställs i relation till folkmängden.

I Borgå är indexet för 2017 satt till 136 och i Sibbo till 158. Det är tidningen Helsingin Sanomat som har utrett hur tryggheten har utvecklats under 2010-talet.

Att Lovisa enligt indexet är en lugn stad förvånar inte kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf, som ansvarar för närpolisverksamheten i Östra Nyland.

Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf i Borgå.
Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf. Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind kriminalöverkonstapel

- Ur polisens perspektiv är Lovisa en idyllisk, trygg liten stad där det går mera lugnt till, säger Björklöf. Det är väldigt bra att indexet har stigit för Lovisas del.

Enligt indexet är läget i Finland allmänt tryggare än på många år. I Lovisa har indexet nästan stigit med det dubbla på åtta år. Håkan Björklöf hittar några orsaker till den stora förbättringen.

- Jag vill gärna se det som så att vi har lyckats med det förebyggande arbetet. En annan orsak kan vara att Lovisa inte har haft större brottshärvor på en tid.

Man som står ute.
Lars Gröndahl. Man som står ute. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,Lovisa,Lars gröndal

Ute på stan håller Lovisabon Lars Gröndahl med om att Lovisa är en trygg stad.

- Jag har aldrig tänkt att det kunde vara otryggt här. Jag känner mig trygg därför att Lovisa är en liten stad och man känner nästan varannan person som kommer emot. Det skapar definitivt en trygghetskänsla.

Med vänner och bekanta blir det ändå ibland tal om brott och ofog.

- Det är klart man pratar. Nog smyger sådant in sig här också oavsett om man vill eller inte, säger Lars Gröndahl.

Han har inga egna konkreta iakttagelser vad gäller indexförbättringen.

- Jag har aldrig märkt att det skulle ha varit så hemskt här, att det skulle kunna bli så mycket bättre som det har blivit.

 Polishusfasad.
Polishusfasad. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,lovisa polishus

Att Lovisa får ha kvar sin polisstation i staden blev klart förra veckan.

- Om polisen är synlig så inverkar det positivt på trygghetskänslan, säger kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf. Vi har alltid en patrull på plats i Lovisa.

Bland storstäderna placerar sig Helsingfors sämst med indexvärdet 68 för i fjol. Grövre brott ges större tyngdpunkt när indexet räknas ut. Ett högre index tyder på bättre trygghet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland