Hoppa till huvudinnehåll

Byggstrejken bryter ut på torsdag och kan bli lång – Arbetsgivaren föreslår en löneförhöjning på 3,2 procent, facket vill ha nästan det dubbla

Höghusbygge i Helsingfors 2017
Strejken riktar sig mot de företag som levererar betongmaterial och väntas slå hårt mot hela branschen. Höghusbygge i Helsingfors 2017 byggplats,byggnadsarbetare,bygge

Arbetsgivaren räknar med en dyr strejk, då den bryter ut inom byggbranschen på torsdag. Facket säger att tiden är inne för större löneförhöjningar nu när tiderna är goda.

Det blir strejk inom byggbranschen på torsdag. Det blev klart efter att att man inte nådde resultat i medlingen idag.

I inledningsskedet kommer de företag som levererar betong att drabbas, vilket har en stor effekt på hela branschen. 2 000-3 000 arbetstagare går i strejk. Den pågår till en början två dagar per vecka under fyra veckors tid.

Löneförhöjningarna är den största tvistefrågan. Arbetsgivaren har föreslagit den allmänna linjen som har stakats ut av Finlands näringsliv EK på 3,2 procent. Byggnadsförbundets krav ligger på 5,7 procent under en två års period.

Naturligtvis finns det mycket rum för högre löneförhöjningar. Inom byggnadsbranschen går allt mycket bra just nu― Kyösti Suokas

Vice ordförande för Byggnadsförbundet Kyösti Suokas säger att parterna ligger rätt långt från varandra i förhandlingarna.

- Arbetsgivarna vill följa den generella linjen och vi har sagt att det inte passar oss. Det är den största skillnaden.

Hur kommer det sig att ni anser att det finns rum för högre löneförhöjningar än den allmänna linjen?

- Naturligtvis finns det mycket rum för högre löneförhöjningar. Inom byggnadsbranschen går allt mycket bra just nu. När vi har sämre tider framför oss säger arbetsgivaren att vi inte har råd att höja lönerna. Nu har vi bra tider och arbetsgivaren säger att de inte har råd. Det finns tydligen ingen bra tid för arbetsgivaren, säger Suokas.

"Vi ger inte 24 arbetstimmar utan lön"

Vilka andra frågor är svåra?

- Arbetsgivaren vill att vi ska vara med i konkurrenskraftsavtalet och ge 24 arbetstimmar utan lön, men vi kommer inte att godkänna det.

Hur omfattande blir strejken?

- Byggnadsmaterialindustrin och betongindustrin är först i strejk. Om vi inte når resultat så utvidgar vi den till andra industrier.

Hur lång blir strejken?

- Jag tror inte att den blir så lång. På torsdagen har vi redan en ny förhandling med arbetsgivaren. Det beror på, om deras styrelse är beredd att fortsätta så kan strejken bli ganska lång, säger Kyösti Suokas.

Strejken kan kosta 30 miljoner per dag

Byggindustrin säger i ett uttalande att strejken kan kosta branschen ungefär 30 miljoner euro per dag. Effekterna är svåra att beräkna eftersom man inte kan avgöra exakt hur de uteblivna betongleveranserna kommer att inverka på hela verksamheten.

- Varför måste välbetalda byggarbetare få nästan två gånger större löneförhöjningar än andra industribranscher, eller jämfört med lägre betalda kvinnodominerade branscher, säger Byggindustrins arbetsmarknadsdirektör Tapio Kari i uttalandet.

Betoniautot lähdössä betoniasemalta liikkeelle
Betongleveranserna är de första som står. Betoniautot lähdössä betoniasemalta liikkeelle Bild: Yle, Antti Lempiäinen betong,betongindustri

Företagens vinster ligger på 3,1 procent inom husbyggarindustrin medan de företag som tillverkar byggnadsprodukter uppvisar vinster på 6,6 procent.

Byggnadsfacket har gått i strejk senast år 1987, med undantag för kortare arbetsstopp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes