Hoppa till huvudinnehåll

CIA-chefen Pompeo i hemligt möte med Kim Jong-Un

Mike Pompeo utfrågades av ett senatsutskott den 12 april.
Mike Pompeo utfrågades av ett senatsutskott den 12 april. Mike Pompeo utfrågades av ett senatsutskott den 12 april. Bild: AFP / Lehtikuva Mike Pompeo

I största hemlighet besökte USA:s tillträdande utrikesminister, CIA-chefen Mike Pompeo Pyongyang under påskhelgen. Mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un var ett led i förberedelserna för toppmötet mellan Kim och Donald Trump. Det avslöjar Washington Post.

Pompeos hemliga resa till Nordkorea har också bekräftats till nyhetsbyrån AP av två högt uppsatta anonyma källor med direkt kännedom om mötet.

Pompeos möte med Kim Jong-Un är det första på så hög nivå sedan år 2000 då USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright träffade Kims far Kim Jong-Il.

Mötet mellan Pompeo och Kim avslöjades av Washington Post strax efter att USA:s president Donald Trump hållit en presskonferens i Mar-a-Lago i Florida tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Japans premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump under presskonferensen i Mar-a-Lago i Palm Beach den 17 april.
Japans premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump under presskonferensen i Mar-a-Lago i Palm Beach den 17 april. Bild: AFP / Lehtikuva Shinzo Abe,Donald Trump

Trump skapade en del förvirring under presskonferensen då han sade att det redan har förts samtal med Nordkorea.

- Vi har haft direkta samtal på väldigt hög nivå, extremt hög nivå, sade Trump.

Trumps pressekreterare Sarah Huckabee Sanders tvingades därefter avvisa spekulationer om att Trump och Kim skulle ha talat med varandra i telefon.

Trump tog personligen åt sig äran för utvecklingen

Mike Pompeo är chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA sedan januari 2017 och nominerades som utrikesminister av Trump den 13 mars. Resan till Nordkorea ägde alltså rum bara ett par veckor efter det, enligt Washington Post.

Efter Pompeos resa till Nordkorea uppgav USA att man hade fått bekräftelse från Pyongyang om att Kim var villig att diskutera kärnvapennedrustning.

Enligt tidningen har Pompeo nu tagit ledningen vad gäller Trump-administrationens förhandlingar med Pyongyang om Nordkoreas kärnvapenprogram.

Särskilt utan mig tror jag inte att de skulle diskutera någonting alls

Under presskonferensen tillsammans med Abe tog Trump åt sig äran för de upptinade relationerna mellan Syd- och Nordkorea.

- De har varit väldigt generösa med att utan oss, särskilt utan mig, tror jag inte att de skulle diskutera någonting alls och vinter-OS skulle ha blivit ett misslyckande, sade Trump.

Trump har "givit sin välsignelse" åt att avsluta Koreakriget

Med hänvisning till Nordkoreas kärnvapenprogram sade Trump att det nu finns en stor chans att lösa ett världsproblem.

- Det här är inte ett problem för USA. Det här är inte ett problem för Japan eller något annat land. Det här är ett problem för världen.

Koreakriget avslutades genom vapenstillestånd den 27 juli 1953, men utan något formellt fredsavtal.

Sydkorea har låtit förstå att man också kan komma att diskutera "ett mera fredligt avtal" än det rådande vapenstilleståndsavtalet då Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-in möts nästa vecka.

- De har min välsignelse att diskutera ett slut på kriget, sade Trump under presskonferensen i Mar-a-Lago.

Ett formellt fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea är en komplicerad historia och kräver direkt delaktighet av USA, som i tiderna undertecknade vapenstilleståndsavtalet å Sydkoreas vägnar.

Pyongyang har länge krävt att en förutsättning för ett fredsavtal är att de amerikanska styrkorna lämnar Sydkorea.

Oklart var eller när Trump och Kim ska mötas

Tidpunkten och platsen för det tilltänkta toppmötet mellan Trump och Kim är fortfarande oklar.

Under tisdagens presskonferens avslöjade Trump att toppmötet sannolikt kommer att hållas i början av juni eller litet tidigare - förutsatt att allting går väl.

- Det är möjligt att allt inte går bra och då har vi inget möte. Då forsätter vi på den här starka, utstakade vägen, sade Trump.

Enligt Trump övervägs fem platser för toppmötet med Kim. Ingen av dem i USA. Enligt Washington Post utreds nu möjliga mötesplatser i Asien, inklusive Sydostasien och i Europa.

Källor: Washington Post, AP, Reuters