Hoppa till huvudinnehåll

Dataproblemen åtgärdade - handeln på börsen igång igen

Helsingforsbörsen
Helsingforsbörsen Bild: Mikael Crawford/Yle nasdaq

Handeln har återupptagits på Nasdaq-börserna i Norden och Baltikum efter onsdagens dataavbrott. Vad som orsakade avbrottet är tillsvidare oklart.

- Jag har varit här i huset i 20 år och kan inte minnas att vi skulle ha haft ett lika långt avbrott tidigare, säger Helsingforsbörsens VD Henrik Husman.

Ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter norr om Stockholm aktiverades av tillsvidare okänd orsak tidigt på onsdag morgon. Det automatiska släckningssystemet skadade dataservrarna och lamslog därmed börsernas IT-system.

- Vi lyckades inleda handeln på vår reservsajt på förmiddagen, men eftersom alla parter inte kom åt sajten beslöt vi att avbryta handeln och makulera alla affärer som gjorts, säger Husman.

Helsingforsbörsens vd Henrik Husman.
Helsingforsbörsens vd Henrik Husman. Bild: Yle Helsingforsbörsen,henrik husman

Börshandeln avbröts vid tiotiden och kunde inte återupptas igen förrän klockan 15 i begränsad omfattning. Nasdaq uppgav ursprungligen att det var en "brandincident" som orsakade felet.

- Vi fortsätter utreda vad som hänt, ingenting tyder på att någon har gjort något med avsikt, säger Husman.

Finansinspektionen väntar på utredning

Finansinspektionen räknar också med att Nasdaq låter utreda avbrottet, så som lagen förutsätter.

Ett oväntat avbrott i börshandeln innebär i sig ingen förlust för någon, men det kan skada förtroendet för börsen och dess tekniska beredskap.

Henrik Husman försäkrar att pålitlighet och driftsäkerhet är av största vikt för hela organisationen.

- Vi har varit medvetna om att släckningssystemet kan skada servrarna, men det är något som man måste acceptera. Systemet finns ju till för att släcka en brand så fort som möjligt, konstaterar Husman.

Alla nordiska och baltiska börser utom Oslobörsen ägs och drivs av Nasdaq.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes