Hoppa till huvudinnehåll

Doft i armhålan och maskulin röst - Maren tar kemin till hjälp för att hitta en partner

Maren doftar på en mans hals med förbundna ögon.
Kan man dofta sig fram till sin drömprins? På bilden Fredrik Wollan och Maren Ringnes Rogstad. Maren doftar på en mans hals med förbundna ögon. Bild: NRK / Leif Arild Eriksen Yle Fem,Fredrik Wollan

Programserien När kemin stämmer lyfter fram de faktorer som gör att vi människor dras till varandra. Vad är det vi letar efter i en eventuell partner, medvetet eller omedvetet? Maren Ringnes Rogstad som är 31 år och singel testar sina preferenser på sju män.

För att göra miljön så neutral som möjligt träffas alla i en gammal industrihall. Marens tidigare relationer har inte varit speciellt lyckade men kanske blir det bättre nu när hon får ta vetenskapen till hjälp.

Varje avsnitt har sitt eget tema och Maren poängsätter killarna i de olika test som görs. På så sätt kåras en alfahanne i varje avsnitt som får tillbringa en stund tillsammans med Maren på tuman hand.

I det första avsnittet sätts fokus på luktsinnet. Tycker du att din käraste doftar gott så är det mycket möjligt att du hittat rätt.

I programmet lämnas inget åt slumpen och alla killarna får starta med att ge ett urinprov. Med förbundna ögon skall Maren också lukta på alla männen i tur och ordning

Efter dofttesterna är det dags att skifta fokus till röstens betydelse och den fysiska uppenbarelsen. En mörk och sexig stämma kan avslöja höga testosteronvärden hos en man och därmed också bevisa hans duglighet som partner.

Maren sitter i en soffgrupp omringad av alla män som deltar i programserien.
Maren tillsammans med de män som deltar i experimentet: Jon Nielsen Aure, Robert Normann Vikestad, Fredrik Wollan, Olaf Kvendbø, Eivind Fosskaug Hammer, Erik Andreas Lydersen & Frank Lyngtun. Maren sitter i en soffgrupp omringad av alla män som deltar i programserien. Bild: Martin Johan Eggan Yle Fem,Frank Lyngtun

Den fysiska attraktionen i sin tur uppstår ofta på bråkdelen av en sekund. Utseendet avslöjar exempelvis styrka och sundhet. Marens sju uppvaktare tänjer på gränserna för att visa sig från sin bästa sida.

Vill vi imponera på någon sätter vi ofta stor vikt vid vad som sägs, både vad vi själva säger men också hur kommunikationen löper.

Men kroppsspråket kan vara minst lika viktigt. Händer, ben och blickar avslöjar mycket och i det fjärde avsnittet får Maren hjälp av en expert för att tyda dessa signaler.

Tilltänkta partners faller också för humor, livsstil och intelligens. Vad som uppskattas hos den andra är inte alltid det lättaste att veta men killarna i programserien får i alla fall bland annat visa sina kunskaper under motorhuven på en Volvo 240.

I det sista avsnittet är det dags för närmare fysisk kontakt. En provkyss kan vara det som fäller ett slutligt avgörande i val av partner.

Vem har Maren bäst kemi med och vem av de sju väljer hon till slut? Och är hon beredd att göra sitt val baserat på de vetenskapliga poängen eller säger hjärtat något annat?


Orginaltitel: Når kjemien stemmer (Norge)
6 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Produktion: NRK / Nordvision

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem