Hoppa till huvudinnehåll

Du som tror att du redan sett alla bra TV-serier - här kommer några nya tips!

Vaaleansinisiä mustekaloja koralliriutalla.
Vaaleansinisiä mustekaloja koralliriutalla. Bild: Hugh Miller

Varför göra fiktion när verkligheten ändå slår allt? Troligen var det så bröderna Duplass resonerade när de producerade den sju timmar långa serien om gurun Bhagwan Shree Rajneesh.

Wild wild country innehåller det mesta; Mordförsök, förgiftningsskandaler, passion och girighet.

Serien handlar om Bhagwan, som numera mest är känd under namnet Osho, och hans försök att bygga en lycklig stad mitt i ödemarken i Oregon, USA. Under en period av 1980-talet befolkades den nya staden faktiskt av femtusen av de mest inbitna följarna.

Serien tar fasta på konflikten mellan sektmedlemmarna och de som ursprungligen bodde nära platsen för den nya staden Rajneeshpuram. För de kristna lokalborna kändes det som om något sataniskt hade anlänt och börjat tugga på korset.

människor på rad
Ivriga människor väntar på Oshos ankomst till Rajneeshpuram år 1984. människor på rad Bild: imago stock&people/ All Over Press människor

Men det finns en ännu intressantare konfikt som också är seriens huvudtema, nämligen striderna inom själva rörelsen. (Oshos anhängare skulle föga överraskande aldrig godkänna att man beskrev Oshos rörelse som en sekt.)

Intressantaste personen inom realityn i mannaminne

Dokumentärens styrka är att samtliga intervjuobjekt är välartikulerade och sansade.

Oshos sekreterare, och talesperson under de år Osho fick för sig att vara helt tyst, Ma Anand Sheela är kanske den intressantaste personen inom realityn i mannaminne.

Ma Anand kommer hästlängder före exempelvis Robert Durst i The jinx. Förutom bröderna Duplass, skall vi tacka bröderna Maclain och Chapman Way som står för regin och fått intervjuoffren att blomma ut och berätta det mesta och sedan lite till.

Excentrisk livsstilsprofet eller sexsugen skojare?

Det här är en berättelse där det är svårt att genast veta vem som är offer och vem som är bäst på manipulation. Dokumentärmakarna tar själva inte ställning till huruvida Osho var en excentrisk livsstilsprofet, demonisk manipulatör eller kanske bara en sexsugen skojare, allt detta lämnas till tittaren att bestämma.

Serien hade mått bra av att förkortas något, man kunde ha utelämnat vissa upprepningar, men Wild wild country som finns på Netflix får ändå mer än godkänt.

Näkymä merenalaiseen metsään.
Näkymä merenalaiseen metsään. Bild: Lisa Labinjoh Avara luonto (Tv)

Heliga havsdjup

För 15 år sedan gjorde BBC-serien Blue planet succé världen över. Uppföljaren är minst lika mäktig eftersom man med ny teknik kan dyka djupare ner än någonsin tidigare. Enligt filmkritiker Johanna Grönqvist är det här så vackert att det känns “som man kommer nära något som skulle kunna kallas för helighet”.

På arenan kan man just nu se åtminstone de fyra sista avsnitten av Blue planet II och visst är det Sir David Attenborough som står för berättarrösten, Attenborough tar ut svängarna precis som förr och allt är som det skall vara.

Ingen Orange is the New Black

Fångar är en isländsk serie som handlar om knarkaren Linda som kommer från en välbärgad familj, men plötsligt måste klara sig ensam när hon förpassas till ett kvinnofängelse.

Två kvinnliga fångar med ansiktena nära varandra i isländska tv-serien "Fångar"
Två kvinnliga fångar med ansiktena nära varandra i isländska tv-serien "Fångar" Bild: LiljaJons fångar,Yle Arenan,Island,TV-serie,fängelser,drama,Yle Fem

Man kunde säga att det här är en isländsk version av Orange is the New Black, men parallellen haltar lite, det här är mera realistiskt och avskalat.

Och intressant nog är ingenting vackert trots att inspelningsplatsen kunde ha bjudit på oerhört vackra vyer, men kanske det hade varit för förutsägbart att låta drönarna svepa över gejsrar och glaciärer.

Det första avsnittet lämnar tv-panelen något obeslutsam, men redan vid avsnitt två tar serien mera fart och det blir omöjligt att sluta titta.

Tv-panelen bestod denna gång av Monica Eklund, Johanna Grönqvist och Anne Hietanen.

Här kan du läsa mer om hur serien Fångar kom till.

Läs också