Hoppa till huvudinnehåll

Enda svenska bidraget vann första pris i den tvåspråkiga dokumentärtävlingen Shortdox

Nina Eriksén
Nina Eriksén Bild: Nina Eriksén Nina,Eriksen

Is – det som bär och brister heter årets vinnare i finländska Shortdoxtävlingen. Den 3 minuter långa audiodokumentären är ett ljudverk där ”man i lyssnandet kan känna hur temperaturen förändras”, som det heter i juryns motivering. Dokumentären är gjord av Nina Eriksén, journalist och dokumentarist på Ålands Radio.

- Det känns fantastiskt roligt att mitt verk nått in i juryn och att fler nu får höra isen klinga, säger Nina Eriksén.

Av 52 bidrag valdes Erikséns dokumentär av en jury bestående av författaren Mia Franck, musikern och skådespelaren Fanni Noroila och radiokritikern Sampsa Oinaala. Is - det som bär och brister var det enda svenskspråkiga bidraget i tävlingen.

Juryns motivering lyder så här:

En poetisk, genomgripande och klar helhet där man i lyssnandet kan känna hur temperaturen förändras. Lyssnarens erfarenhetsvärld avgör berättelsens innehåll. Ett balanserat ljudlandskap i tal, musik och rytm som samspelar
fötter vid en isvak
fötter vid en isvak Bild: Nina Eriksén is,Isvak

Här kan du lyssna på den vinnande dokumentären Is – det bär och brister

Nina Eriksén har jobbat med radio sedan hon utbildade sig till journalist 2011. De senaste åren som producent på Ålands Radio. Parallellt med sitt arbete har hon gjort radiodokumentärer.

- Mest för att få utlopp för olika kreativa idéer och att ge tid åt samtal som går på djupet

Dokumentärer av Nina Eriksén

- Man är samma inuti (2015). Handlar om hur det känns när man får en sjukdom som syns och hur olika människor reagerar.
- Med vita knogar och långa tänder (2016). Två nyktra alkoholister berättar om livet med alkoholen och vad som till slut fick dem att sluta.
- Det här fixar vi (2016). Om Carina, som fått cancer, och hennes familj.
Här kan du lyssna på "Det här fixar vi"

- Jag tycker att det är otroligt roligt att göra dokumentärer, framför allt om svåra ämnen som vi sällan talar om i samhället. Jag är övertygad om att vi alla skulle må bättre av att dela erfarenheter med varandra och höra andra perspektiv, säger Nina Eriksén.

- Jag tror att det som driver mig mest är en stor nyfikenhet och en vilja att förstå andra människor. Och envisheten, som inte får mig att ge upp i första taget. Dokumentären om alkoholism tog mig tre år att få klar.

Vad är då A och O i en fungerande dokumentär?

- För mig måste det finnas några grundstenar i en dokumentär: ett intressant och mångbottnat ämne, spänning, bra miljöljud och passande musik som för lyssnaren framåt. Jag tycker att dokumentärer och djupgående intervjuer blir allt viktigare i en värld som snurrar fortare och fortare.

shortdox 2018
shortdox 2018 Bild: Yle Festival,dokumentär,kort

Varför is?

- Att det blev just ett inslag om is beror nog på att jag just då precis hade börjat åka skridskor för säsongen. Då blir man ju helt uppfylld av det. Samtidigt är det ett spännande fenomen, både starkt och skört på samma gång. Jag ville på något vis ta med lyssnaren på en vindlande skridskotur.

- Jag samlade en massa vackra isljud och lekte med dem. Jag kände mig som en riktig ljudnörd när jag låg utsträckt på isen för att spela in spännande knäpp och plong.

- Mitt förhållande till is är lite skräckblandad förtjusning. Jag är uppväxt vid Ålands hav och tycker alltid det är lika spännande när isen lägger sig, när det knakar och brakar. Samtidigt som det är lite farligt, varje år är det någon som går igenom och inte kommer tillbaka. Jag har stor respekt för havet och isen.

En bra dokumentär kräver också någonting av lyssnaren

- Jag hoppas att de som lyssnar tolkar det på sitt eget vis, får egna bilder. Det verkar juryn också ha känt när de lyssnade, säger Nina Eriksén.

Is – det som bär och brister är det finländska bidraget i den nordiska Shortdoxfinalen i maj i Oslo.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje