Hoppa till huvudinnehåll

Facebook vill på nytt lansera kontroversiell ansiktsigenkänning i Europa

Facebook i mobil.
Facebook i mobil. Bild: AAP Image Facebook

Facebook vill återinföra teknologi för ansiktsigenkänning i Europa. För sex år sedan blev det stopp för igenkänningen efter ett beslut från irländska dataskyddsmyndigheter.

Facebook säger på sin hemsida att man vidtar flera åtgärder för att följa de strikta dataskyddsbestämmelser (GDPR) som EU inför den 25 maj.

Facebook nämner - utöver de från tidigare kända ändringarna i kontonas säkerhetsinställningar - också att man på nytt vill införa ansiktsigenkänning som ett led i att förbättra säkerheten.

Igenkänningen sägs hjälpa till att höja säkerheten genom att den kan upptäcka när en annan person använder din bild som sin profilbild.

Facebook stoppade ansiktsigenkänningen år 2012 i Europa efter att dataskyddsmyndigheterna i Irland började undersöka om Facebook var tillräckligt öppet med bruket av användardata och skyddet av privata uppgifter.

Facebook har sitt europeiska huvudkontor i Irland.

Ber om lov

Facebook tänker också lansera ansiktsigenkänningen i Kanada, och har nu börjat fråga sina europeiska och kanadensiska användare om tillåtelse att använda deras bilder och videor för ansiktsigenkänning skriver BBC.

Ansiktsigenkänningen kommer att vara mer automatisk i fortsättningen och användarna kan stoppa den om de så vill.

Facebook understryker också att man beaktar vad de nya europeiska dataskyddsreglerna GDPR slår fast när der gäller ungdomar under 18 år, och man erbjuder inte ansiktsigenkänning för dem.

Juridisk process i USA

Facebook är också föremål för en åtalsprocess i USA.

En kalifornisk domare hävdar att företaget har samlat biometrisk information utan att användarna explicit gett sitt godkännande.

Facebook säger att anklagelserna är grundlösa och att man kommer att kämpa mot dem med kraft.

Källor: Facebook, CNBC, BBC, Yle