Hoppa till huvudinnehåll

Finlands Svenska Idrotts idrottschef Arto Sirviö vill se ett tätare samarbete med de finskspråkiga förbunden

Arto Sirviö.
Arto Sirviö tror på stora förändringar inom finländsk idrott. Arto Sirviö. Bild: FSI Arto Sirviö

Arto Sirviö har en bakgrund som elitidrottare inom ishockeyn där han senare även fungerade som tränare och verkställande direktör i olika klubbar. Sirviö har förutom i Finland också varit verksam i Sverige och Tyskland.

Senast jobbade Sirviö som utvecklingschef för ishockeyserien Mestis och han vet att han kan hämta många saker till bordet.

– Klimatet inom toppidrotten är tufft. Det är aldrig enkelt att få bra resultat varje år. De positiva sakerna är det viktiga och jag kan hämta sådana både från Sverige och Finland.

– Jag vill summera ihop de saker som fungerat och sedan våga testa på nya grejer. Jag vill inte vara tjurskallig utan öppen.

Arto Srviö FSI
Sirviö hare en stark bakgrund inom ishockey. Arto Srviö FSI Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Arto Sirviö

Styrkan med FSI är att det är ett litet och flexibelt förbund som är ganska smidigt.

– Vi kan göra snabba beslut och när vi har bestämt oss så är det möjligt att testa saker som i ett större förbund skulle bli ogjort.

Gymnastiklärare på fortbildning.
Alla delaktiga skall beaktas. Gymnastiklärare på fortbildning. Bild: YLE gymnastiklärare

Sportens hus skall bereda samarbetsmöjligheter

I slutet av januari flyttade FSI, det vill säga Finlands Svenska Idrott r.f., in under samma tak som många av de finskspråkiga idrottsförbunden.

Det vore ganska dumt om vi inte tog vara på den finska sidan.― Arto Sirviö

Sportens Hus i Sockenbacka är nu hem för 50 olika idrottsorganisationer vilket redan det bereder en bra grund för samarbete.

– Det vore ganska dumt om vi inte tog vara på den finska sidan och vågade prata om vad vi kan göra tillsammans. Vi kan vinna tid, vi kan vinna pengar genom att jobba så här.

– FSI har en ny strategi på kommande och det är väldigt intensiva och intressanta dagar framöver vilket gör det mycket positivt för mig att få vara med på den här resan från start, säger Sirviö.

Arto Sirviö Idrottschef
Sirviö är redo för grovjobbet. Arto Sirviö Idrottschef Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Arto Sirviö

Senaste vecka inledde FSI strategiarbetet med blick ända fram till 2030. Det är ännu för tidigt att lägga fram texten om hurudana planer som håller på att ta form.

Sirviös egna visioner baserar sig specifikt på hans bakgrund inom toppidrotten.

– Vi skall våga. Vi skall våga göra nya och bättre saker men utan att glömma vår historia. Vi har inte en så värst stor personal så vi måste orka saker, vilket lyckas om vi jobbar tillsammans.

– Inom de närmaste 10 åren kommer det att hända stora saker inom finländsk idrott. Mika Lehtimäki blir ny chef för toppidrottsenheten vid Finlands olympiska kommitté och hans tankar kommer att vara viktiga.

Lehtimäki har talat om att höja satsningen på grenar där Finland har större chanser till framgång. Den tanken är Sirviö inte heller främmande för.

– Det är en helt ärlig och öppen tanke. Jag tycker att det alltid är värt att diskutera om. Det liksom alla möjligheter skall man överväga. Mika har inte ännu inlett sitt jobb så vi får se.

Ministeriets hjälp välkomnas

Som en grund för strategin kommer man att ha den enkät som Undervisnings- och kulturministeriet skickat ut till ett tusental personer i Finland.

Frågeställningen i denna enkät var: vad skall idrotten göra i samhället och hurudan skall idrotten vara?

– En stor del av de som svarade var svenskspråkiga så vi inom FSI kommer att få bra information därifrån som vi kan ta med till vårt strategiarbete.

– Just nu utvärderar ministeriet den information som finländarna har gett och vi har begärt att få de svenskspråkigas svar till FSI:s förfogande.

Just nu jobbar styrelsen och den övriga personalen inom FSI i lugn takt för att bygga upp bästa möjliga strategi.

Föreningarna i fokus

Följande steg är att ha diskussioner med föreningarna inom FSI.

– När vi har fått information från alla inblandade parter så blir vårt strategiarbete betydligt lättare, tror Sirviö. Vi har en stor roll i att ta hand om och hjälpa våra svenskspråkiga klubbar.

– Vissa svenskspråkiga klubbar är inte ens medlemmar i FSI men vi hjälper dem ändå. Vi skall inte skiljas åt från idrotten som helhet utan enda skillnaden är och skall vara språket.

Tofflorna får nog ännu vänta.
Tofflorna får nog ännu vänta. Tofflorna får nog ännu vänta. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Arto Sirviö

Om tre år tror Sirviö att det kunde vara en bra tidpunkt att värdera hur bra han har lyckats som idrottschef för FSI.

Läs också