Hoppa till huvudinnehåll

Han slutade med knark för dotterns skull – nu bor de på mödrahem och bygger upp ett nytt liv

Pappa och barnvagn.
Pappa och barnvagn. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pappa,barnskydd,fäder,Karleby

När lilla Lova föddes var planen att hon genast skulle omhändertas. Men pappa Daniel ville ta hand om sin dotter på heltid och tog på sig allt ansvar.

Daniel är 30 år och uppvuxen i Larsmo. Han har lidit av ångest och har en adhd-diagnos. Han började självmedicinera med droger och blev beroende.

Men för snart ett år sedan föddes dottern Lova och då fick Daniel motivation att bryta beroendet.

- Jag visste att drogerna inte kan vara med i bilden. Jag visste det redan innan barnets mamma blev gravid. Att blir hon gravid måste jag sluta med allt. Så jag höll på ännu, men hade gjort jobbet i huvudet redan och förberett mig. För de här två går inte ihop.

Sista chansen

Daniel vet att han inte får fler chanser. Han måste hålla sig drogfri för annars kanske han förlorar dottern.

- Jag vet att om jag gör flera misstag kan det hända att jag inte får vara med Lova på heltid längre. De har sett genom fingrarna tillräckligt många gånger. Jag vet att de inte gör det flera gånger.

Daniel och dottern har bott på mödrahem ända sedan hon föddes. I dag bor de på mödrahemmet Iida i Karleby där Daniel får hjälp att klara vardagen och hålla sig drogfri.

Mamman träffar sin dotter då och då men Daniel är den som tagit på sig ansvaret.

Daniel berättar att socialen hade paret under uppsyn redan under graviditeten och det var nästan bestämt att Lova skulle omhändertas redan på BB.

Rökte cannabis under julen

Men Daniel ville vara en närvarande pappa och slutade med droger redan innan dottern föddes. Det är ett och ett halvt år sedan han slutade, men det har varit några återfall.

- Jag råkade röka lite cannabis under julen. Men efter det har jag bestämt mig för att det inte får komma fler små misstag.

Hur svårt är det att sluta?

- Minnet av hur det är finns hela tiden där. Det är två olika världar. Det är mer spänning i drogvärlden, inte lika långtråkigt och strukturerat som här. Men det är också helt okej att leva så här.

Daniel är nöjd över den hjälp han har fått sedan dottern föddes. Vardagen på mödrahemmet innehåller matlagning, lek, olika aktiviteter men också samtalshjälp för Daniel.

Blir stämplad

Daniel vill nu bygga upp ett liv i Karleby. Han har precis fått en lägenhet och vill se hur livet rullar på.

- När Lova blir lite äldre har jag tänkt mig att gå klart en utbildning och börja jobba.

Han säger att det är viktigt att våga fråga efter hjälp i tid.

- Det finns hjälp att få bara man frågar. Så man inte blir ensam, för då skulle det vara tungt.

Samtidigt berättar han hur folk har fördomar mot honom. Hur läkare eller andra behandlar honom som en vanlig människa tills de tar fram journalen och ser att han är missbrukare.

- Det är därför folk inte tar upp sina problem eller söker hjälp. Man blir stämplad direkt så man försöker gömma sina problem så länge det går.

Håller blicken på det positiva

I dag ser Daniel ändå ljust på framtiden.

- Bara jag sköter mig och fokuserar på det som är bäst för mig och min flicka. Jag har precis fått lägenhet och det finns så mycket att förlora. Men också så mycket positivt. Så det gäller att hålla blicken på det.

Läs mera:

Elever i Vårberga jobbar med pekdatorer

"Vi har skolvägrare i lågstadiet" – socialarbetare i Karleby åker hem till familjer för att ta barnen till skolan

Nya utmaningar möter barnskyddet i Karleby. Just nu ser socialarbetarna barn som skolvägrar och tonårsflickor som går med på nästan vad som helst.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten