Hoppa till huvudinnehåll

Hemvårdsklient låg i veckor död i hemmet – Vårdfacket Super: ”Borde aldrig få hända i ett välfärdssamhälle”

Äldrevård.
Enligt vårdfacket Super är hemvården i ett kritiskt tillstånd. Äldrevård. Bild: Marko Väänänen ålderdomshem

Vårdfacket Supers ordförande Silja Paavola förundrar sig över att hemvården i Helsingfors inte märkte att deras klient hade avlidit. Men så som hemtjänsten har körts ned så var situationen inte heller helt oväntad, säger Paavola.

Helsingin Uutiset kunde på tisdagen berätta om ett fall i Helsingfors där en hemvårdsklient låg död i sitt hem i flera veckor.

Arja Peiponen som är chef för sjukhus-, rehabiliterings- och vårdtjänster i det södra service-distriktet vid Helsingfors stad har bekräftat för Yle Uutiset att personen som på måndagen hittades i en lägenhet i östra Helsingfors sannolikt hade varit död i flera veckor.

Vad har hänt, Arja Peiponen?

- En anställd vid hemvården åkte hem till klienten då man inte hade lyckats få kontakt med personen. Det visade sig ha klienten hade avlidit.

- Sedan dess har vi försökt reda ut vad som hänt. Handlar det om en allvarlig lucka i informationsgången? Har någon besökt klienten, och vem i så fall? De här frågorna är fortfarande öppna.

Borde hemvården ha besökt klienten?

- Ja. Vi försöker ta reda på om någon varit där och när, och också vad de anhörigas roll är. Den här personen har också för några veckor sedan kommit hem från sjukhus, vi utreder vad som skett.

blankett för medicin
blankett för medicin Bild: Bild: Ludovic Di Orio/Goodshoot.com. åldringar

När har den avlidne fått lämna sjukhuset?

- Det är redan en tid sedan dess. Jag vet inte precis datumet, men det handlar om veckor. På basis av den avlidnes tillstånd vet vi att personen varit död en längre tid.

Har sjukhusvistelsen något att göra med att hemvården inte varit på besök?

- Det måste ha varit en allvarlig störning i informationsgången, om hemvården inte fått veta om att klienten skickats hem.

Handlar det om oaktsam försummande?

- Jag tycker det ännu är för tidigt att säga. Det kan också handla om mänskligt misstag eller en informationslucka, men det vet vi inte ännu. Vår hemvård är vanligtvis väldigt noggrann. Personalen och hela teamet är mycket chockerade av situationen och det har ordnats krishjälp för dem.

Hur utreder ni saken?

- Polisen undersöker saken på sitt håll och vi gör våra egna utredningar. Vi tar reda på vad som hänt på olika håll och går igenom anteckningar för att få klarhet i hur en sådan sak kunnat hända.

Super: "Ingen oväntad situation"

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super, säger att dödsfall som det i Helsingfors är sällsynta men inte förvånande.

Är den här sortens dödsfall inom hemvården vanliga?

- De är inte vanliga, men med tanke på hemvårdens situation så har jag befarat att något katastrofalt ska hända. Super har redan länge varslat om att hemvården är i en så kritisk situation att något borde göras. Det är upprörande att de inom hemvården har så bråttom att något sådant här kunde hända.

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer
Silja Paavola. Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer Bild: YLE/Mira Myllyniemi silja paavola

Hur lång tid tillbringar hemvårdarna vanligtvis hos klienterna?

- Det varierar en hel del. Enligt de svar vi fått på våra rundfrågningar så besöker de 10-15 personer på förmiddagen och 20 på kvällen. Man behöver inte vara en matematiker för att räkna ut att de inte tillbringar väldigt många minuter hemma hos klienterna. Om någon blir sjuk och det inte finns en vikarie att tillgå så kan det gå illa.

Kan den här sortens fall hända för lätt?

- Jobbet är för hektiskt, det finns för mycket jobb för en människa eller ett team. Vårdkedjan får inte brista och informationsgången måste vara hundra procent säker. Något sådant här skulle aldrig få hända i ett välfärdssamhälle!

Artikeln baserar sig på Kotihoidon asiakas oli viikkoja kuolleena kotonaan – Super: "Hyvinvointiyhteiskunnassa ei saisi koskaan tapahtua tällaista, ei ikinä!" skriven av Ulla Malminen, Mikko Rita och Justus Laitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen