Hoppa till huvudinnehåll

När det är långt till mormor och farfar - många i Sibbo saknar rötter i regionen

bild på en kvinna med ett barn
Charlotte Cederbom flyttade till Finland från Sverige. Första åren bodde hon i Helsingfors och Vanda, men idag bor hon i Sibbo. bild på en kvinna med ett barn Bild: Sandra Crawford/Yle Mamma,barn,familj,cederbom

Den första tiden i Finland var ensam. Men i Sibbo hittade Charlotte Cederbom nya vänner, och hon är nöjd med den hjälp kommunen ger. Sibbo är en snabbt växande kommun där det bor många som inte har rötter i regionen.

Det finns många små söta varelser hemma hos Charlotte Cederbom i Nickby i Sibbo. I köket klättrar fem små kattungar på sin mamma.

Cederbom har själv en tre veckor gammal son, Gabriel. Från ett tidigare äktenskap har hon två barn som är 12 och snart 10 år gamla.

När flyttlasset gick från Sverige till Finland för 13 år sedan lämnade hon sitt nätverk bakom sig. Och hon är inte den enda i den situationen i Sibbo.

Sibbo är en snabbt växande kommun. I en enkät har det kommit fram att kommunens personal upplever sig vara stressad.

En utmaning som socialarbetare lyfter fram är att många familjer flyttar till Sibbo och saknar sociala nätverk på den nya hemorten.

bild på katter
Kattungarna kanske inte ger nya vänner i Sibbo, men att ha hund eller barn kan ge en kontakter säger Charlotte Cederbom. bild på katter Bild: Sandra Crawford/Yle katt,kattunge,cederbom

Ska båda föräldrarna dessutom pendla långa vägar kan vardagen bli väldigt stressig.

- Jag förstår att det är jättesvårt att hinna med allting. Mina två äldre barn ska skjutsas till träningar femtioelva gånger i veckan, det tar mycket på krafterna. Jag hade säkert inte klarat det om jag inte hade ett så flexibelt jobb, där jag kan sluta på eftermiddagen, vara med barnen och sedan fortsätta när dom har somnat på kvällen, säger Charlotte Cederbom.

bild på en kvinna med ett barn
Gabriel är en nyfödd Sibbobo. bild på en kvinna med ett barn Bild: Sandra Crawford/Yle Mamma,barn,familj,charlotte cederbom

De första åren i Helsingfors och Vanda var ensamma. Men efter att ha flyttat till Sibbo för sex år sedan hittade Charlotte Cederbom ett helt nytt nätverk. Bästa vännen från Paipis ställer fortfarande upp.

- Det är stor skillnad jämfört med Vanda där jag bodde tidigare. Här är folk mera öppna och pratar med varandra. Vi bodde inte i Nickby förut utan i södra Paipis och där var det extra mycket så att folk gick och hälsade på varandra, säger Cederbom.

bild på en man och kvinna med ett barn
Charlotte Cederbom med tre veckor gamla Gabriel och pappan Anas Haj Hasan. Anas kommer från Syrien men har släkt som också bor i Finland. bild på en man och kvinna med ett barn Bild: Sandra Crawford/Yle familj,Sibbo,barn,charlotte cederbom

- Jag rekommenderar alla att ta till Facebook. Det finns jättemycket bra grupper för Sibbo, bland annat för Nickby. Där kan man få hjälp och skapa nätverk, säger Cederbom.

Charlotte Cederbom är mammaledig från sitt jobb som forskare och hemma med Gabriel. Hon är doktor i historia.

- Gabriel har en alldeles fantastisk pappa. Vi är två vuxna som likvärdigt delar på föräldraskapet vilket gör en enorm skillnad för allting. Vi har också otroligt bra grannar här. Vi har redan haft grannar som knackat på dörren och sagt att de jättegärna kommer över och hjälper en stund, säger Charlotte Cederbom.

bild på en kvinna med ett barn
Charlotte Cederbom ammar sin son. bild på en kvinna med ett barn Bild: Sandra Crawford/Yle familj,Mamma,barn,cederbom

Tre veckor gamla Gabriel börjar gny av hunger. Dags att amma. När han ligger nöjd vid bröstet fortsätter intervjun.

Charlotte berättar att hon är mycket nöjd med mödra- och barnrådgivningen i Sibbo. Personalen på rådgivningen har ställt upp och gett henne den tid hon behövt.

- Kommunen gör redan en hel del för oss som inte föddes in i nätverk i Sibbo. Till exempel så har vi från rådgivningen fått väldigt många papper om babyträffar och liknande, säger Cederbom och konstaterar att det är lättare att komma in i nätverken för den som har barn eller hund.

Efter pratstunden med Cederbom rasslar det till i farstun. Hennes man Anas Haj Hasan kommer hem, han ska genast vidare men hinner ställa upp på ett foto.

Läs mera:

Personalen stressar då Sibbo växer: "Psykiskt tungt att säga att vi har kö"

Sibbo är en av de snabbast växande kommunerna i hela landet. Då Sibboborna blir fler ökar pressen på personalen. Antalet tjänster släpar efter i utvecklingen, och dessutom är det arbetsdrygt att hitta och utbilda ny personal. Det här märks till exempel inom socialvården.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland