Hoppa till huvudinnehåll

Starbucks i diskrimineringshärva - här är videon som får kedjan att stänga ner för en dag och skicka 175 000 anställda på utbildning

Den amerikanska kafékedjan Starbucks reagerar på diskriminerings-
och rasismanklagelser genom att ordna en heldagsutbildning för hela personalen.

Inalles 175 000 anställda ska den 29 maj delta i utbildning om diskriminering, vilket leder till att samtliga drygt 8 000 kaféer i USA är stängda den dagen.

Starbucks har kritiserats hårt efter en händelse på ett kafé i Philadelphia förra veckan. Det var fråga om två afroamerikanska män som stod inne i ett kafé och väntade på en tredje person, och de hade ännu inte köpt någonting.

Männen ombads lämna lokalen, men de vägrade gå. Personalen tillkallade polisen som förde bort de två männen i handfängsel.

En videofilm som visar händelsernas gång lades ut på sociala medier och den fick enorm spridning. En uppmaning till att bojkotta kedjan har också spritts via sociala medier.

I lördags bad Starbucks om ursäkt på Twitter.

Företagets direktör Kevin Johnson uppges ha fört "konstruktiva samtal" med de två drabbade männen om incidenten, och om läget i USA i allmänhet.

Johnson har offentligt fördömt behandlingen av männen och uppgett att den chef som ringde polisen inte längre arbetar för företaget.

Källor: AP, Reuters, AFP