Hoppa till huvudinnehåll

Två anställda vid café i Raseborg dömda för förskingring - betalade inte för Veikkaus spelkuponger

Olika blanketter för penningspel i R-kiosk.
Kvinnorna skrev ut spelkuponger ur spelbolagets online-spelautomat utan att betala för dem. Olika blanketter för penningspel i R-kiosk. Bild: Yle/Anna Savonius Veikkaus,penningspel,kuponger

Två kvinnor, den ena 56 år och den andra 28 år, har dömts till villkorligt fängelse för förskingring i Västra Nylands tingsrätt.

De jobbade på ett café i Raseborg och skrev ut Veikkaus spelkuponger åt sig själva utan att betala för dem.

Brotten skedde hela året 2013 och under de första månaderna år 2014.

För den 56-åriga kvinnans del handlar det om förskingring på nästan 5 400 euro. Domen blev tre månader villkorligt fängelse. Dessutom ska hon betala tillbaka pengarna hon har förskingrat.

En domstolsklubba och en spargris mot en mörk bakgrund.
Kvinnorna ska betala tillbaka pengarna. En domstolsklubba och en spargris mot en mörk bakgrund. Bild: Mostphotos \ Andy Dean Photography Dom,brott (juridik),brott,ekonomisk brottslighet,försnillning,förskingring

För den 28-åriga kvinnans del handlar det om grov förskingring på drygt 27 000 euro och samma summa ska betalas tillbaka till caféföretagaren. Domen blev sju månader villkorligt fängelse.

Dålig lönsamhet ledde till misstankar

Caféföretagaren berättade i tingsrätten att han redan år 2007 märkte problem med lönsamheten, men att han först åren 2013-2014 började utreda frågan närmare.

Han upptäckte då att svinnet var stort när det gäller tipsbolaget Veikkaus spelpengar.

Det upptäcktes då att det fanns ett samband mellan svinnet och dagar då de två anställda hade arbetspass.

De anställda säger att de sålde Veikkaus kuponger till kunder på krita. Men företagaren säger att han inte har gett tillstånd till något sådant och det fanns inte heller något skuldhäfte.

Utreddes

Det gjordes en omfattande utredning kring fallet. Arbetslistor, kassaband och dagsrapporter har jämförts med varandra. Alla osäkerheter har beaktats och räknats till de åtalades fördel.

Tingsrätten ansåg att de summor som har bekräftats i utredningen är ostridiga. Den yngre kvinnan har medgett beloppet för sin del medan den äldre har sagt att det bara skulle röra sig om 1 000 euro.

Men tingsrätten anser alltså att de summor som har kommit fram i utredningarna är trovärdiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland