Hoppa till huvudinnehåll

Utrymmesbristen på daghemmen i Åbo lättar till hösten: “Nu gäller det att öka på de kommunala platserna”

Barn ser ut genom fönstret
Barn ser ut genom fönstret Bild: Yle/ Stefan Paavola barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),daghem,barnkläder,dagisbarn

Utrymmesbristen i de kommunala daghemmen i Åbo har pågått länge. Nu kan man så småningom se ljus i tunneln, även om det ännu finns bekymmer bland vissa enheter.

Det säger Hanna Karlsson som är servicechef för svenska småbarnsfostran vid Åbo stad.

– Det här våren är det enormt trångt och proppfullt och vi har våra tillfälliga grupper i bruk både i Sirkkala och på Skolgatans daghem. Så just nu är det jätte kämpigt såsom det varit hela vintern. Men från och med hösten ser det bättre ut.

Man kommer under hösten att tillfälligt förflytta både Sirkkala och Cygnaeus förskoleplatser till servicehuset Hemmets vindsvåning.

Det frigör en hel del platser på Sirkkala dagvårdsenhet och gör att situationen lättar, säger Karlsson.

"Problemen i Åbo beror helt på utrymmesbrist"

Även om det finns många andra utmaningar inom småbarnspedagogiken i Åbo så är det största problemet fortfarande utrymmesbristen, enligt Karlsson.

– Den enda orsaken att situationen blir lite bättre är att vi får utrymmen. Vårt problem beror helt och hållet på utrymmesbristen. Och utrymmesbrist har vi fortfarande.

hanna karlsson ler för kameran iklädd svart klädsel på sitt kontor i åbo
Hanna Karlsson. hanna karlsson ler för kameran iklädd svart klädsel på sitt kontor i åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,daghem,kommunala daghem,hanna karlsson

Karlsson nämner att det exempelvis ännu finns svårigheter i daghemmet i Braheskolan.

– Det är svårt att erbjuda plats åt alla de sökande som önskar platser i Braheskolan. Där blir det fortfarande en hel del familjer i kö tyvärr, men ändå så får vi in en del barn.

Om några år kommer staden också förlora Kuratorstigens daghem, berättar Karlsson, eftersom Studentbystiftelsen meddelat att hela området ska byggas om.

Ännu oklart vad som händer med Skolgatans enhet

– Skolgatans enhet har varit mycket i media och den biten är ännu inte klar. Vi vet inte vart verksamheten flyttar och var vi får nya utrymmen.

– Vi hoppas förstås på att vi får nya utrymmen på Sofiegatan och att vi kan öka verksamheten till det vad den borde vara och det som nämnden också har beslutat: att vi ska öka med 100 platser inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken.

Plastleksaker vid sandlåda.
Plastleksaker vid sandlåda. Bild: Yle/Lotta Sundström dagvård,daghem,Dagisbarn,dagis,Sandlåda,lekparker,barnskydd,barnskyddslag

Privata daghem uppskattas – men flera kommunala behövs

Karlsson har också varit i kontakt med serviceenheten i Åbo som sköter placeringarna både för de kommunala och de privata enheterna.

Där säger de att det också på den privata sidan finns platser och att alla sökande får platser.

– Jag litar på att det ordnar sig.

Och det kommer också hela tiden nya privata enheter till Åbo och flera har även velat öka på sin verksamhet, säger Karlsson.

– För det svenska området så har det varit jätte viktigt att vi har de här privata producenterna och att vi tillsammans har kunnat erbjuda service för familjerna.

– Men just nu är läget absolut det att nu gäller det att öka de kommunala platserna och svara på det behovet.

– Våra utrymmen har så länge varit bristfälliga och vi har inte haft de utrymmena att vi skulle kunna ordna den servicen som familjerna har önskat från kommunen. Det behöver åtgärdas och mycket snabbt.

Lättare att få barn att börja på hösten

Vad skulle du säga åt de som i dag funderar på en daghemsplats i staden?

– Helt klart är vårhalvåret besvärligare om vi tänker att någon står i den så kallade kön och vill ha en plats då.

– På hösten blir det naturligare byten. Vi har barn som byter enheter och en stor kull som inleder förskoleundervisningen, vilket betyder att det blir lediga platser på daghemmen då.

Barn som tecknar på daghemmet
Barn som tecknar på daghemmet Bild: Yle/ Stefan Paavola barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barnträdgårdar,daghem,Dagisbarn,lek,teckning (läroämne)

Svårt att göra alla nöjda

Karlsson tycker ändå det är problematiskt då det finns ett krav på fyllnadsprocent som är över 100 procent i Åbo.

– Det betyder att alla resurser ska anpassas till det och att enheterna ska vara maximalt fyllda egentligen från början av hösten.

– Och det är ju en väldigt svår kombination då om vi tänker att vi skulle kunna erbjuda service året runt och lagen säger att det är möjligt att när som helst inleda den småbarnspedagogiska verksamheten.

Det ska alltså vara fullt samtidigt som det ändå ska finnas utrymmen för att erbjuda daghemsverksamhet.

– Och det betyder ju att man packar enheterna ganska fullt och att man anställer personal enligt det behov som man anser att finns och då blir ju situationen den att det under våren ofta blir ganska kämpigt, då vi inte har extra utrymmen att ta till bruk.

Men med de nya möjligheterna på Sirkkala så upplever Karlsson att det för tillfället blivit lite lugnare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland