Hoppa till huvudinnehåll

Vasas stadsdirektör om friande mutdom: ”Bra att det utretts men det tog för länge”

Tomas Häyry.
Arkivbild. Tomas Häyry. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist häyry

Att alla åtal förkastades i den så kallade muthärvan inom Vasa stad gör stadsdirektör Tomas Häyry glad. Men han ger en känga till förundersökningen och rättsväsendet eftersom det har tagit två år att komma till den här punkten.

- Jag är glad för de åtalades del. De har länge hängt på en lös lina, säger Tomas Häyry.

Muthärvan inom Vasa stad

  • För två år sedan inleddes en förundersökning av misstänkta mutor inom Vasa stad.
  • En stor del av åtalen kretsade kring resor som företagits av en askarbetsgrupp.
  • Fyra tjänstemän inom Vasa stad åtalades för tagande av muta.
  • De ska bland annat ha bjudits på NHL-match i Helsingfors och middagar på en restaurang i Vasa.
  • Inom företagen som åtalades för givande av mutor stod fyra personer åtalade, en verkställande direktör och tre styrelsemedlemmar.
  • Händelserna inträffade mellan åren 2010 och 2014.
  • Tingsrätten förkastade alla åtal då det inte gick att bevisa att de svarande skulle ha gjort sig skyldiga till givande eller tagande av muta. De åtalade saknar också det uppsåt som krävs för att kriterierna för ett brott ska uppfyllas.

För två år sedan inleddes en förundersökning kring misstänkta mutor inom Vasa stad. Fyra tjänstemän på Vasa stad samt en verkställande direktör och tre styrelsemedlemmar i ett företag åtalades.

Österbottens tingsrätt förkastade samtliga åtal då man ansåg att det inte gick att bevisa att de svarande skulle ha gjort sig skyldiga till givande eller tagande av muta.

De åtalade saknade också det uppsåt som krävs för att kriterierna för ett brott ska uppfyllas.

Stadsdirektören: Bra att det utretts men det tog för länge

Tomas Häyry är noga med att påpeka att han tycker att det är bra att saken utretts ordentligt. Men han kommer inte ifrån att det tagit så länge som två år från det att förundersökningen inleddes till att domen från tingsrätten kom.

- Det visar visar på ett systemfel att det ska ta så här fruktansvärt länge att reda ut sådana här saker.

- Det ger inget rättsskydd att man ska vara misstänkt och svartmålad så här länge.

Häyry säger att dagens dom visar att det finns ett fungerande system som tål att genomlysas.

- Vi borde bara få det att fungera lite effektivare.

Det ger inget rättsskydd att man ska vara misstänkt och svartmålad så här länge

Oklart hur det har skadat Vasas image

Att frågan om tjänstemän inom Vasa stad tagit mutor eller inte har skadat stadens image råder det ingen tvekan om enligt Häyry. Frågan är bara hur stor skadan är.

- Det är svårt att uppskatta imageskador och också vad det har förorsakat de enskilda tjänstemännen och andan inom tjänstemannakåren.

Häyry säger att tjänstemän inom en stad eller en kommun förutsätts hålla god kontakt med samhälle och näringsliv men att fall som det här gör att man blir försiktig.

- Vi förutsätts titta på hur vi kan göra mer saker tillsammans med näringsliv och vi pratar om private public partnerships och liknande. Samtidigt är sådana här ärenden ägnade till att göra folk ytterst försiktiga till något.

Leder det här till några förändringar inom staden angående hur ni sköter kontroll, protokoll och dylikt?

- Vi återkommer när vi gått igenom domen och dess motiveringar. Enligt de uppgifter vi fått hittills ser vi inte att det finns någon orsak till förändring.

- Det är klart att här har inte alla våra föreskrifter följts till punkt och pricka. Men det betyder inte att det är fel i själva reseförordningen om inte föreskrifterna för reseförordnande följs till punkt och pricka. Det är fel i rutinerna.

Kommer det att komma mer mutundersökningar inom Vasa stad?

- Det är omöjligt att säga. Vi vet inte om något i dag och jag hoppas verkligen att vi ska få arbetsro en tid nu.

Forskare: Tjänstemän ska vara försiktiga

Med anledning av muthärvan inom Vasa stad säger den förre professorn och korruptionsforskaren Ari Salminen att det är skäl att vara försiktig som tjänsteman.

En tjänsteman borde till exempel fundera och avgöra när en gåva har så stor betydelse att det kan ses som en muta.

- Det är viktigt att en offentlig organisation lägger upp starka etiska regler för sin verksamhet, säger Ari Salminen, professor emeritus på Vasa universitet till Yle Pohjanmaa.

- Man ska alltid kunna vända sig till sin förman och fråga om man till exempel kan ta emot en resa.

Ari Salminen.
Ari Salminen Ari Salminen. Bild: Yle/Jarmo Panula Ari Salminen

Ett ärligt spel som rensat luften

Ari Salminen är en av de ledande forskarna inom landet då det kommer till etik och korruption inom förvaltning. Enligt honom har Österbottens tingsrätt gjort ett stort jobb när det kommer till muthärvan inom Vasa stad.

- Hela beslutet är över 50 sidor långt. Den viktigaste slutsatsen i det hela är att de inte kan bevisa någon som helst form av muta.

Salminen tror att Vasa stad tagit lärdom av fallet och att man nu utvecklar sina tillvägagångssätt. Men han tror inte att det har skadat stadens rykte.

- Det här har varit ett ärligt spel. Åklagaren har ansett att det finns skäl att gå genom sakerna och tingsrätten har behandlat dem noga. Jag anser att det har rensat luften.

Salminen tror också att de åtalade tjänstemännens anseende snabbt återställs. Det gäller också de åtalade från företaget. Trots att de åtalade har nämnts vid namn i en del media.

Artikeln uppdaterad 18.4.2018 klockan 21.55 med kommentarer av Ari Salminen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten